La plaça Fra Bernadí no es va omplir aquesta vegada de parades, en la imatge ja clàssica de la Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. De fet, la imatge de més gent en aquest escenari la va proporcionar no el menjar i el beure sinó la música, amb el concert de Guillem Roma, la nit de dissabte, presentant-hi les cançons del disc Kiribati. Però el porc i la cervesa sí que hi van ser, en forma de les diverses activitats que des de divendres es van anar escampant per Manlleu en format de tast.
Una d’aquestes la va protagonitzar Jonathan Plaza, un manlleuenc que en els últims anys s’ha convertit en influencer de les cerveses artesanes, i que divendres al vespre en conduïa un tast al teatre del Casal de Gràcia, amb totes les entrades exhaurides. Un fet que ha estat habitual al llarg del cap de setmana, i que permet mantenir viva la flama de la festa fins que pugui tornar al seu format prepandèmic. Jonathan Plaza té gairebé 19.000 seguidors al seu compte d’Instagram (@beerdexeidanya), que l’han convertit en un referent dels aficionats a les cerveses artesanes, “un boom dels últims anys a Catalunya, que va baixar una mica en la pandèmia, però que ja nota la recuperació”. Tot i que diu que està acostumat a fer tasts en format més petit, Plaza va conduir amb humor una vetllada en què es van tastar cerveses que apunten les noves tendències: amb gustos afruitats i molt llupolades, les NEIPA (que ve de les sigles New England Indian Pale Ale, pel seu origen geogràfic als Estats Units). L’influencer cerveser de Manlleu confessa que va començar fa cinc anys a penjar comentaris de cerveses, “una cosa que sempre m’ha agradat”, i que els seguidors han anat creixent sense saber gaire com. Divendres en devia sumar, segur, uns quants més.
El tastet al Casal de Gràcia era un exemple del model que ha seguit aquesta edició batejada com a Tastets del Porc i la Cervesa. Actes descentralitzats i amb 80 persones com a molt en els de més aforament: el taller per a home brewers al Mercat Municipal i els tastets de sobrassades i de cervesa al Casal de Gràcia, dissabte (aquest últim, amb una perspectiva des de la Revolució Industrial i amb el jutge cerveser Ariel Caballero, tota una autoritat). I diumenge, el vermut o el tast d’embotits de Manlleu amb cervesa Pilster i la música de Toti Soler, que tancava la programació. “Per poc que puguem, l’any que ve farem una edició normalitzada però alguna d’aquestes coses les mantindrem”, explicava el regidor de Promoció Econòmica, Eudald Sellarès, fent balanç del conjunt. El model descentralitzat ha tingut acceptació, i també han funcionat els concerts, sobretot el de Guillem Roma. Al marge de la programació oficial, també es valora que hagin sorgit altres iniciatives, com la del bar El Manlleuet, que ha programat tastets i concerts propis. De fet, dijous a la nit va ser qui va iniciar les activitats amb la cervesera Basqueland, una de les millors d’Europa. “El Porc i la Cervesa és una marca, que fins i tot amb aquestes limitacions ha fet venir gent de fora de Manlleu”, recordava Sellarès.
Sopar amb Joseba Cruz pels 20 anys de la revista ‘Cuina’
seba Cruz, del restaurant Le Clandestin, de Navàs, exponent de la nova fornada de xefs catalans amb més projecció, va ser l’encarregat de servir, dissabte al vespre als jardins de Can Puget, el sopar de celebració del 20è aniversari de la revista Cuina, un dels partners consolidats de la fira. El menú degustació girava entorn dels productes del porc i es va maridar amb una selecció de cerveses catalanes. L’aforament era limitat.Manlleu
{{ comment.text }}