L’any passat, des de les pantalles. Enguany, al Molí de l’Esperança. Els Premis Literaris de Gurb tornaven a la normalitat dissabte en una 33a edició caracteritzada per una participació de rècord que ha arribat als 276 treballs, sumant les categories escolars i d’adults. La jove Jana Luscher, de Vic, es va emportar el premi Pere Calders de narrativa pel relat Tantes maneres d’estimar, tot i que no va poder ser present a recollir-lo. El jurat en va valorar “la delicadesa en una escriptura d’aparent senzillesa, la bona escenificació i el bon recurs de metàfores”. Qui sí que va ser-hi per rebre el premi és el reusenc Aureli Trujillo, guanyador del premi de poesia Carme Morera, que recorda aquesta escriptora gurbetana, amb el recull Lladres de temps. Trujillo ja havia estat guanyador del mateix premi a Gurb l’any 2017.
Lladres de temps és un recull de sis poemes plantejats com un de sol que són “un recorregut per l’existència”, partint de la idea expressada en el títol però no en el sentit que el temps ens el roba quelcom extern sinó que “cadascú de nosaltres som els lladres del nostre temps” i hem de decidir com administrar-lo. El guanyador, un escriptor habitual dels premis literaris, els defensa per la seva funció de “manteniment de la cultura”, i posava com a exemple tots els premis de categories escolars (fins a 16 anys) que dissabte es van entregar a Gurb. Cada un d’ells tenia dues modalitats, la local i la de fora de Gurb. En la primera van quedar guanyadors Carla Roma, Felip Bennet, Marc Quatrecases, Berta Frigola i Phoebe Serres, amb accèssits per a Marc Lladó, Lluc Arumí, Abril Plana i Guim Balsells. Els premis per a estudiants de fora de Gurb van recaure en Vinyet Calvo, Xènia Bautista i Laia Farràs, amb un accèssit per a Laia Reig. La major part de participants no gurbetans eren de Taradell. El premi Pere Farrés, per a estudiants de 16 a 18 anys, va ser declarar desert, però es va concedir un accèssit a Bruna Roura, de Sant Vicenç de Torelló. La regidora de Cultura, Montserrat Parareda, va agrair el suport dels professors dels centres escolars, sobretot de Les Escoles de Gurb i l’institut, “per haver ajudat a fomentar la participació”.
RECONEIXEMENT A CARLES MUNDÓ
L’exconseller Carles Mundó havia estat durant 12 anys regidor de l’Ajuntament de Gurb, i d’aquests, 8 anys a Cultura, des d’on li tocava d’organitzar els Premis Literaris. En l’acte de dissabte, que coincidia amb el final del seu període d’inhabilitació, se li va fer un reconeixement. Mundó va agrair, en un breu parlament, el suport rebut dels seus conveïns “en els moments difícils”.
{{ comment.text }}