EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Processons confinades

Campdevànol i Camprodon no faran sortir les seves tradicionals processons, però han fet accions per recordar-les

Per segon any consecutiu, les processons de Setmana Santa no podran desfilar pels carrers. Diumenge ja no ho va poder fer la històrica Processó dels Armats de Vic, i aquest Divendres Sant tampoc sortiran els dos seguicis més emblemàtics del Ripollès, la de Campdevànol i la de Camprodon; totes dues s’han hagut de reinventar per mantenir-ne l’essència.

L’associació dels Amics de la Processó dels Sants Misteris de Campdevànol ha optat per fer una petita exposició en un local de la plaça de la Mainada. Allà s’hi poden veure maquetes dels passos o de l’església de Sant Cristòfol, la figura de la Dolorosa, vestits dels armats, vestes, instruments de la banda i intentaran que es pugui reproduir un vídeo de l’antiga processó del 1962. L’exposició es va obrir al públic el Diumenge de Rams i es podrà visitar fins Dilluns de Pasqua. El Divendres Sant, a les 7 de la tarda, es passarà una gravació d’una cantada per part del tenor ripollès Jordi Galán i la banda dels armats faran una tamborinada en honor a la processó. La processó de Campdevànol es va recuperar l’any 2007 després d’estar 42 anys sense fer-se. Des d’aleshores, només la pluja (2009) i la Covid-19 (2020 i 2021) han impedit que se sortís al carrer. Una processó que segons el president de l’entitat, Eduard Roma, “durarà fins que la gent vulgui, però hi hem de fer participar el jovent”. Roma assegura que han anat a les escoles per buscar nens que vulguin fer de figurants, però el relleu generacional s’està fent esperar. “De moment té salut, però estem oberts que vingui gent de tot el Ripollès”, afirma. L’any 1965 es va deixar de fer perquè van pavimentar els carrers del poble i “ara imagina’t que portem dos anys sense sortir”. Roma explica que només es necessiten “dues hores a l’any per fer de figurant i deu per fer d’armat, perquè s’ha de fer algun assaig previ”. La processó de Campdevànol, una de les úniques de passos vivents, compta habitualment amb uns 260 figurants i porta unes 4.000 persones al poble.

En el cas de la Processó dels Sants Misteris de Camprodon, acostuma a aplegar entre 4.000 i 5.000 visitants a la vila i hi participen més de 600 persones entre figurants i organització. Enguany, els visitants l’hauran de mirar des de casa. La processó es va recuperar l’any 1986 –es va deixar de fer el 1969– i consta de la desfilada dels armats del Dijous Sant, que prenen el poder de la vila, la processó de les dones de Divendres Sant al matí i el plat fort de la rua del vespre. Enguany, la processó es reduirà a una encesa de torxes davant del monestir de Sant Pere, que és on es col·loca el retaule, i el mossèn dirà: “El silenci es fa pregon a la Vall de Camprodon” abans de donar-la per encetada. Tot es podrà veure a través de les xarxes socials. El vicepresident de la Processó dels Sants Misteris, Marc Navarro, explica que han enviat una carta a tots els veïns –amb salutacions de l’alcalde, la regidora i el mossèn– amb un tríptic i una banderola, que ja llueix a la majoria de balcons de la vila “amb l’àguila de la processó, l’escut i la inscripció SPQR”. A més, han penjat una bandera gegant al pont Nou. Aquest 2021 tampoc hi haurà revista, ja que “és la memòria de l’any passat i, evidentment, no es podia fer”.

LA PREGUNTA

Cal prendre mesures preventives davant fenomens com la DANA?

En aquesta enquesta han votat 445 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't