L’edició de Nadal ha estat el pretext, l’excusa per vestir una vegada a l’any EL 9 NOU de manera diferent, més mudat. Un moment en què les notícies han deixat protagonisme a una sobrecoberta en paper setinat que s’ha posat a disposició dels creadors. Des de l’any 1981 –en feia tot just tres que EL 9 NOU existia– s’ha convocat el concurs de la portada de Nadal, que acaba de sumar 40 edicions. Una xifra rodona que s’ha volgut celebrar amb una exposició que recull els 40 treballs guanyadors i que divendres s’inaugurava a l’Escola d’Art de Vic. La sala d’exposicions del centre, oberta a tot el públic, serà la primera etapa d’un recorregut que vol portar la mostra a diferents poblacions d’Osona durant l’any 2021, gràcies al suport de Proquimia, el BBVA, la UVic-UCC, Casa Tarradellas i Aigües Vic. També hi col·labora el Departament de Cultura de la Generalitat.
El repàs a les 40 portades és una mostra de les tendències artístiques de cada moment, però també de les inquietuds de la societat osonenca. Els premiats tenen tots una referència a les festes o al canvi d’any, però incorporen, sobretot a partir de mitjans dels anys 90, qüestions d’actualitat (d’altra banda, l’essència d’un mitjà de comunicació com EL 9 NOU). La guerra de Bòsnia, l’any 1995, n’és el primer exemple. En els anys següents, les portades guanyadores posen de relleu temes com la irrupció d’internet en les nostres vides, l’entrada en vigència de l’euro, la mort de Miquel Martí i Pol, les primeres crisis de refugiats, les desigualtats socials i, a partir de 2012, l’evolució de les reivindicacions independentistes. De la Via Catalana al 9-N, del referèndum de l’1-O a la llibertat dels presos polítics.
La tendència ha estat clara, com explica el dissenyador i professor Ramon Ricart en el text d’introducció: “La recerca d’una imatge minimalista que encerti de ple en la diana de comunicar adequadament una idea concreta”. Menys és més. La nòmina de premiats inclou molts artistes i dissenyadors, la major part dels quals hi han participat als inicis de la seva trajectòria. En aquest sentit, és significatiu que el primer premi del concurs se’l va endur algú com Jordi Cano, artista plàstic i dissenyador, que va morir l’abril passat, víctima de la Covid-19. El premi es va expandir a mesura que creixia l’àmbit d’EL 9 NOU i avui està obert a les comarques d’Osona, el Ripollès, el Vallès Oriental i el Moianès.
{{ comment.text }}