Després de l’edició limitada i finalment escapçada de l’any passat pel context de pandèmia, torna el Collsacabra Viu, el programa lúdic i cultural de tardor que, per quart any consecutiu, impulsen els ajuntaments de l’Esquirol, Tavertet i Rupit. Ho fa, a més, donant un nou cop de timó a aquesta proposta nascuda amb la voluntat de difondre i unificar aquest territori –recuperant d’alguna manera les sinergies de la desapareguda Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra–. Així, el pal de paller del programa d’enguany serà la posada en marxa, el proper dia 23 d’octubre a Cantonigròs, d’un procés de participació per reflexionar sobre el model de futur d’aquest territori, sota el títol “Collsacabra, visó de futur”.
Aquesta jornada, oberta al públic en general, vol encetar un debat a l’entorn de la gestió, la singularització o la cooperació que han d’imperar en aquest entorn els propers anys, a la recerca “d’un paisatge equilibrat, saludable, resilient, bell i silenciós, amb una població arrelada i amb un fort sentit de pertinença”, segons detalla un manifest signat fa un any pels alcaldes dels tres municipis implicats, Albert Marcé (Rupit), Albert Prado (Tavertet) i Àlex Montanyà (l’Esquirol). Aquest procés participatiu, que s’ha retardat uns mesos per la pandèmia, no es marca terminis, serà obert i s’anirà traduint en “accions concretes” per avançar cap a un “model propi” de gestió de tot el Collsacabra.
El programa cultural i festiu del Collsacabra Viu 2021 es desplegarà durant quatre caps de setmana d’octubre. Rupit va obrir el foc dissabte i diumenge. Entre les propostes destacava la possibilitat de sumar-se a un passeig guiat per l’entorn natural del poble (dissabte), o visitar el campanar (dissabte i diumenge) i l’antiga ferreria de Can Rovira (diumenge). Altres plats forts del cicle seran la Copa Catalana d’Orientació, també a Rupit (dia 17); la 24a Fira del Bolet de Cantonigròs (dia 17), el IV Aplec Modenista d’Osona a l’Esquirol (dies 16 i 17), el lliurament dels premis del 5è Concurs Internacional de Fotografia del Collsacabra (dia 23), la presentació oficial dels horts socials de l’Esquirol (dia 24), el retorn de la tirolina gegant a Tavertet (dies 30 i 31) o la presentació de les darreres excavacions a la muralla ibèrica també de Tavertet (dia 30).
“No volíem que el Collsacabra Viu es convertís en una fira més, per això hi hem volgut incorporar aquesta reflexió més àmplia sobre el model de territori que volem”, apuntava dimarts, durant la presentació del programa, Albert Prado, alcalde de Tavertet. “Volem continuar treballant per unir aquest territori a través d’un treball transversal de tots els sector implicats”, corroboraven Montanyà i Marcé.
{{ comment.text }}