Han hagut d’escalfar la veu després de dos anys sense actuar, però aquest diumenge les Caramelles del Roser tornaran a ressonar pels carrers de Sant Julià de Vilatorta. Convé que sigui així, per recuperar l’esperit d’abans de la pandèmia, però sobretot per nodrir de força una entitat cabdal per al poble (els seus orígens es remunten al 1590) que els últims anys ha patit de valent a causa de la mort de Josep Fiter, Joan Guàrdia, Miquel Carrera i, el març passat, Àngel Vilalta. Les seves absències es combinaran aquest diumenge amb altres noms que han deixat la confraria a causa de l’edat i la factura de la covid-19, però l’actual president, Hernan Collado, destaca que “sortim amb moltes ganes i optimisme renovat”. Això s’explica en part perquè després d’una època d’estancament i un descens sostingut del nombre de cantaires, el cor d’homes ha incorporat aquest 2022 saba nova i, en concret, quatre joves d’entre 15 i 19 anys. Es tracta de veïns del poble amb avantpassats a les Caramelles, i amics seus, que ara contribuiran a engreixar la tradició més nostrada de Sant Julià. “Tenim la sensació que entra un relleu de segona generació”, explica Collado, “nets que segueixen els passos dels avis malgrat que els seus propis fills no van fer el mateix”.
També debutaran entre els músics, on no hi ha condicionants de gènere ni edat, com a mínim dos o tres infants de 10 anys. Pel que fa a horaris i recorregut, se seguirà l’esquema habitual de sortir a les 9 del matí des del monument a les caramelles, a la plaça U d’Octubre, i enfilar una vintena de carrers del municipi, entre els quals el de la Mercè, l’avinguda Sant Llorenç, la plaça Major, el carrer del Rector Roca o l’avinguda Nostra Senyora de Montserrat. Acabada la missa, a quarts d’1 del migdia, la confraria interpretarà els Goigs del Roser a dins l’església i, després, novament a davant l’Ajuntament, es cantaran les corrandes, el Som vilatortins i l’Adeu-siau amb la coral Cants i Rialles.
Un dels plats forts d’aquest 2022 serà l’estrena de Festívola, la peça número 49 del repertori, que s’havia començat a assajar per Pasqua de fa dos anys i va quedar a mitges a causa de l’esclat de la pandèmia. Porta la firma del compositor Santi Riera, alma mater de les Caramelles del Roser fins que va traspassar, i l’ha acabat l’actual codirector Jofre Bardolet, mentre que la lletra correspon a Anton Carrera. Collado destaca que la cantaran per primer cop a la història davant de Can Fil, amb la intenció d’homenatjar l’expresident Josep Fiter. Per recordar els altres companys, la confraria arrencarà amb un minut de silenci a primera hora davant la casa d’Àngel Vilalta i s’aturarà també a cantar davant d’on vivien Miquel Carrera i Joan Guàrdia. Tot s’ha hagut de preparar en temps rècord, ja que els assajos –que normalment començaven pel novembre– es van haver d’ajornar fins al febrer a causa de la sisena onada, però la fusta és bona i les ganes, intactes: “Funcionen molt per memòria i ens ha sorprès tornar a sonar bé més fàcilment del que ens pensàvem.”
{{ comment.text }}