EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Repensar l’Espai Montseny

Deu anys després d’obrir l’equipament, l’Ajuntament de Viladrau vol donar renovat impuls a algun dels seus actius

El 9 Nou
27/03/2023
Viladrau

El març de 2013 obria les portes l’Espai Montseny, a Viladrau, un actiu del Pla de Competitivitat Turística Boscos de Bruixes i Bandolers. Es tractava d’un projecte cofinançat amb fons europeus, que també va afavorir els municipis d’Olost, Sant Feliu Sasserra, Arbúcies i Sant Hilari. L’equipament, que va ocupar part de l’històric edifici del Park Hotel –fins aleshores seu del Centre Europeu de la Natura–, havia de ser un revulsiu més per al turisme local, amb els fenòmens del bandolerisme i la bruixeria com a fils conductors. Deu anys després, l’actual equip de govern està decidit a repensar l’equipament, del qual avui pengen diversos actius.

La primera visibilització d’aquest moment de replantejaments ha estat una municipalització del servei. Fins ara la gestió havia anat a càrrec de dues empreses externes: Transversal (2013-2018) i Zum (2018-2022). A l’Ajuntament li costava 50.000 euros l’any, “molt car per la simple gestió del centre, amb un retorn pel poble que ens semblava qüestionable”, defensen l’alcaldessa, Noemi Bastias, i Albert Bosch, tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Medi Ambient. Ara s’està redactant un nou projecte de gestió, amb un doble objectiu: “Minimitzar el cost i donar-li una visió més de poble; que des d’aquí també es promogui turísticament el municipi en contacte amb la gent del sector”. La idea és contractar dues persones, una a jornada sencera (que n’assumirà la direcció) i una altra a mitja jornada (d’auxiliar). Provisionalment, aquests dies s’hi ha incorporat una persona, tenint en compte que el centre també actua com a oficina d’informació del parc natural.

L’emblema inicial de l’equipament va ser la instal·lació d’un doble audiovisual sobre bruixes, bandolers i dones d’aigua, molt novedós en aquell moment. Bastias i Bosch són conscients que, deu anys després, els audiovisuals han patit un lleu desgast, tant tècnic com temàtic –“potser ara haurien de tenir un to més reivindicatiu, més centrat en les dones que van ser executades al poble per bruixeria”, apunta l’alcaldessa–. Amb tot, consideren que encara hi ha marge per acabar-los “d’amortitzar”. De fet, els mateixos escolars, públic principal que els visiona, “surten encantats de les projeccions”, remarca Bosch.

Ara mateix la prioritat de l’equip de govern és reforçar el paper de l’Espai Montseny com a epicentre de referència en temes d’aigua i natura. En aquesta línia, s’està tramitant un nou conveni amb Aigua de Viladrau per renovar l’antiga exposició sobre el cicle de l’aigua. En lloc de la primera planta –espai que provisionalment ocupa l’Ajuntament mentre durin les obres del nou edifici– es traslladarà en un espai exterior, entre l’edifici i l’escola. L’Espai Montseny, però, no renuncia a continuar potenciant la temàtica del bandolerisme i la bruixeria. Per això, les estances on ara hi ha l’Ajuntament seran el nou escenari, sobretot per a la difusió de la història de les dones del poble que van ser executades per bruixes al segle XVI, història que des de fa un quart de segle rememora el Ball de Bruixes.

L’any passat van passar per l’equipament 7.040 visitants, una xifra que s’ha mantingut força estable durant aquesta dècada, tot i que algun any es van fregar els 10.000. El 73% provenien de la província de Barcelona i el 20%, de la de Girona. Reforçar els visitants estatals i internacionals seria un dels reptes de futur.

Actualment a l’entorn de l’Espai Montseny hi pengen diferents actius turístics i culturals. L’última incorporació és el nou escape room vinculat al projecte dels Triescapes d’Osona Turisme. També acull l’exposició monogràfica “Viladrau, 100 anys de motor”, un altre espai que també es vol repensar. A la primera planta, a més, hi ha la sala d’actes que porta el nom d’Alicia de Larrocha, que atrau activitat cultural diversa i notable. A més, fa dos anys es va inaugurar un edifici annex, la sala Gorg de Llibres, un espai de treball i lectura. “El potencial de tot plegat és molt gran, però hem de tocar de peus a terra i anar avançant en funció de la disponibilitat econòmica”, admet Bastias.

LA PREGUNTA

Creu que la literatura ha de ser obligatòria a Batxillerat?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't