EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Rossend Vall, autor de la portada de Nadal d’EL 9 NOU

La seva proposta va guanyar la 42a edició del concurs que convoca EL 9 NOU

El 9 Nou
16/12/2022
Vic

Com tots els dissenyadors, Rossend Vall té ben present el lema de menys és més. Pocs elements per dir molt. I el va aplicar a l’hora de treballar en la seva proposta per al Concurs de Portades de Nadal d’EL 9 NOU. El jurat de la 42a edició del premi va decidir que era la millor entre les 57 que s’havien presentat, i aquest divendres il·lustra les dues edicions d’EL 9 NOU.

La imatge que s’identifica al primer cop d’ull és la d’un regal embolcallat amb un llaç. “Un dibuix sintètic, com si l’hagués fet un nen”, diu Vall. Una mirada més atenta desvela que el traç està fet amb un esparadrap, i el rotlle penja a l’extrem inferior. Som en un món amb ferides, en aquest 2022 que deixem enrere: la guerra d’Ucraïna, les pujades de preus, la precarietat… “Es tractava d’englobar tot el que ha passat en una imatge, fer una vista enrere i deixar una empremta dels últims dotze mesos.” A partir d’aquí, el receptor “se’l pot fer seu” i buscar-hi la pròpia lectura. Que només podem posar pedaços als mals del nostre món… o que posem tota la voluntat per curar-los. “Explicar sense explicar, deixant intuir el missatge.” I la pregunta de fons, amb la qual va titular la proposta (“Segur que tindrem bones festes aquest any?”) ens interpel·la.

Avui que tots pensem que els dissenyadors només treballen digitalment, Rossend Vall explica que l’origen de tot és absolutament analògic. A l’Escola d’Art de Vic, on estudia aquest jove de 21 anys de Sant Fruitós de Bages, van tenir la visita del conegut il·lustrador Miguel Porlan, “i ens va parlar de la importància de sortir a vegades del marc digital, d’anar a l’analògic per aconseguir textures i volums”. Així que va agafar una cartolina vermella per al fons, fent-hi algunes arrugues, i un rotlle real d’esparadrap per fer la silueta del regal. “Tot plegat agafa un to que amb l’ordinador no el tindria.”

Més coneixement

El guanyador del concurs rebrà un premi de 1.000 euros, però el que més il·lusió li fa “és la difusió que tindrà l’obra”, en els diaris d’Osona, el Ripollès i el Moianès i del Vallès Oriental. Segur que donarà una petita empenta a la seva trajectòria, que formativament sempre ha estat vinculada a l’Escola d’Art de Vic. Aquí va estudiar un cicle mitjà de Serigrafia Artística, va continuar amb un cicle superior de Gràfica Interactiva i ara està estudiant el grau en Disseny Gràfic, al mateix temps que treballa als matins en un estudi del seu poble. “Com més coneixement, més eines tindràs a la teva disposició i més podràs integrar-les en els projectes que facis”, explica.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

En aquesta enquesta han votat 82 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't