EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sunyol o el llenguatge impossible

L’escriptor vigatà publica ‘Quest’, on culmina la seva exploració dels límits del llenguatge.

El 9 Nou
10/12/2013

Víctor Sunyol (Vic, 1955) porta anys reflexionant sobre la crisi del llenguatge i explorant els límits de les seves possibilitats expressives. La recerca culmina al seu darrer llibre, ‘Quest’ (Llibres del Segle). La referència a la recerca no és gratuïta: quest (o questa) és, justament, un sinònim d’aquest concepte, utilitzat sobretot en la literatura sobre la persecució del Sant Graal.

El que ha fet Víctor Sunyol també és seguir un camí, un rastre que començava l’any 2000 amb Stabat i que ha seguit per llibres com NO-ON (rèquiem), que va publicar ara fa cinc anys. És el que ha anomenat “la poètica de les partícules mínimes”, que s’ha anat desenvolupant paral·lelament a la seva reflexió sobre els llindars del llenguatge. Textos amb preposicions, articles, adverbis i molt pocs substantius. Quest és, d’alguna forma, el tancament de les reflexions, “la crònica o narració de les preguntes sobre aquesta poètica”. I, inevitablement, constatar la seva inviabilitat.

El llibre es divideix en tres parts, a manera de passos o seqüències d’aquest procés. La primera, pensant “des d’on escriure, des de quina postura estètica i moral”. La segona, sobre el què del dir, allò que definiria el mateix escriptor. I la tercera, la definitiva constatació de la impossibilitat de dir. I que l’única cosa real és la mateixa recerca, “des de la consciència que no arribaràs mai enlloc”. Els darrers versos acaben amb “Només en quest / Només / i / potser mai. / En quest / de quest / en / per”.

Formalment, els textos continuen presentant-se com una densa successió de partícules, amb algunes imatges recurrents (el llindar) i altres que s’hi incorporen “de manera atzarosa”, agafades de la realitat perquè d’alguna forma encaixen amb el discurs de l’autor.
“L’escriptura és un cul-de-sac constant”, constata Sunyol. El seu camí el porta a crear un nou llenguatge, una nova poètica, a cada obra. “Cada llibre és, d’alguna forma, un final de trajecte, i la feina del creador és lluitar sabent que perdràs”. I no és fàcil quan es pensa, com ell, que no hi ha manera de dir allò que es voldria.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 880 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't