EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

“Tant de gust…”, clàssics!

Carme Rubio i Maria Carme Bernal, premi Serra d’Or pels seus clàssics ‘fàcils’.

El 9 Nou
12/05/2014

Llegir un autor clàssic és difícil, complicat, allunyat de la nostra sensibilitat? Carme Rubio i Maria Carme Bernal, totes dues amb una llarga trajectòria docent a l’educació Secundària i a universitat, pensen que no. Per això l’any 2006 van proposar a Publicacions de l’Abadia de Montserrat un projecte basat en la divulgació dels grans autors, de literatura catalana i universal. Aquí va néixer la col·lecció “Tant de gust…”, que actualment porta publicats set volums. Pel conjunt d’aquesta trajectòria, i pel darrer llibre publicat –sobre Joan Salvat-Papasseit–, van rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or, en l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil.

“Tant de gust…” són llibres curtets, d’unes 60 pàgines, que comencen explicant la biografia de l’autor, més breu o més llarga segons els casos. La part central és una selecció de textos acompanyats d’il·lustracions, i al final hi ha una bibliografia per a qui vulgui continuar llegint. En alguns casos (Jacint Verdaguer o Ramon Llull, per exemple), els textos s’han adaptat perquè siguin més llegibles. “Tot i això, sempre posem algun fragment en la llengua original, perquè es conegui”, explica Bernal. En els altres casos, es respecta escrupolosament la paraula de l’autor.

A part de Salvat-Papasseit, Verdaguer i Llull, la col·lecció ha dedicat volums a Hans Christian Andersen –l’únic autor no català–, Joan Maragall, Mercè Rodoreda i Maria Àngels Anglada. Hi ha un volum en preparació dedicat a Pere Calders. El ritme inicial de dos llibres a l’any s’ha alentit, però les dues professores vigatanes agraeixen que l’editorial “continuï fent aquesta aposta, encara que vagi a contracorrent i no sigui la més comercial”. Els ho agraeixen els usuaris de “Tant de gust…”: els alumnes dels últims cursos de Primària, ESO i Batxillerat, i la gent que està estudiant el català, molts d’ells immigrants que han arribat a Catalunya. Però també estudiants de català escampats arreu del món que així comencen a fer els primers passos en la lectura. Rubio i Bernal creuen fermament que aquests passos es poden fer amb clàssics, que no cal “donar-los lectures infantilitzades”.

Donar a conèixer els grans noms d’una literatura “és una feina que en altres països d’Europa no s’ha deixat mai de fer”: a Itàlia amb Dante, a Anglaterra amb Shakespeare, a França amb Molière… En això, també, “hem de ser un país normal”, diu Rubio. Demanen que els docents siguin els seus aliats en aquesta tasca de difusió, que a Catalunya ha tingut alguns precedents, com la Biblioteca Grumet d’Editorial Proa, a finals dels anys 20 del segle passat. Al cap i a la fi, si als clàssics se’ls considera com a tals és perquè “sempre són actuals”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 463 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't