Tres bacallaneries i nou restaurants de la comarca s’han sumat, des d’ara mateix i fins al 12 d’abril, a la primera edició de la Ruta del Bacallà d’Osona, una proposta que neix amb la voluntat de divulgar i prestigiar la cultura i la cuina del bacallà salat. Durant les preceptives set setmanes, en aquests 12 establiments es podrà adquirir o degustar aquest producte des de les múltiples formes en què se’l pot elaborar o presentar, ja sigui fresc, congelat, dessalat o remullat.
La iniciativa s’ha gestat des de la Bacallaneria Creus, un establiment vigatà amb més de 50 anys d’història i tres generacions de bacallaners darrere. La tercera l’encapçalen Gerard Creus i la seva dona, Cristina Bech, que ara fa 10 anys van obrir botiga al carrer dels Argenters –mentre el seu pare, Pere Creus, continua regentant les parades dels mercats setmanals de dimarts i dissabte–. L’any passat, l’establiment va protagonitzar una mena de prova pilot –durant les set setmanes de Quaresma van presentar set receptes a base de bacallà–, amb la intenció d’avançar cap a una futura Ruta del Bacallà. “Ara ens fa molta il·lusió poder-ho fer realitat; és tot un somni”, va destacar la parella aquest dimecres, en l’acte de presentació, que va tenir lloc al restaurant Idoni, ubicat dins del Club Tennis Vic.
El mateix Gerard Creus, que ara fa quatre anys va rebre, juntament amb el seu pare, el títol de Mestre Artesà Bacallaner, va fer un repàs històric sobre el consum i l’elaboració de bacallà, i va aprofitar per destacar-ne els seus valors nutritius “excepcionals”. Ja sigui la ventresca, la tripa, el morro, el rosari o la cocotxa, del bacallà “se n’aprofita tot”, va remarcar. L’objectiu, “aportar el nostre granet de sorra” per a la divulgació d’un producte d’una llarga tradició culinària, però que a voltes “s’està perdent”, va admetre Bech.
Per ajudar a difondre la campanya, la ruta compta amb el seu primer padrí. L’escollit és el manlleuenc Gerard Farrés, pilot d’enduro i ral·lis i un consumat dakarià, que aquest dimecres va canviar la granota de pilot pel davantal de cuina, i va ajudar Gerard Creus a preparar una gilda de bacallà, una recepta “que hem copiat d’El Petit Comitè de Nandu Jubany”, va advertir Creus. La distesa presentació va acabar amb un pica-pica de croquetes, brandada o esqueixada; tot de bacallà, és clar.
Els 12 protagonistes
Bacallaneria i Pesca Salada Creus i Pesca Salada Montserrat serviran el producte fresc o cuinat. I els restaurants La Taverna d’en Sidoro, Tombouctou, Idoni, El Xic, El Jardinet, Boira, Mas Albareda, El Tinell i Ca la Manyana tindran com a mínim un plat elaborat amb bacallà durant aquestes set setmanes.
{{ comment.text }}