Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Temps de bacallà

Tres bacallaneries i nou restaurants a la 1a Ruta del Bacallà d’Osona per difondre la cuina d’aquest producte

Tres bacallaneries i nou restaurants de la comarca s’han sumat, des d’ara mateix i fins al 12 d’abril, a la primera edició de la Ruta del Bacallà d’Osona, una proposta que neix amb la voluntat de divulgar i prestigiar la cultura i la cuina del bacallà salat. Durant les preceptives set setmanes, en aquests 12 establiments es podrà adquirir o degustar aquest producte des de les múltiples formes en què se’l pot elaborar o presentar, ja sigui fresc, congelat, dessalat o remullat.

La iniciativa s’ha gestat des de la Bacallaneria Creus, un establiment vigatà amb més de 50 anys d’història i tres generacions de bacallaners darrere. La tercera l’encapçalen Gerard Creus i la seva dona, Cristina Bech, que ara fa 10 anys van obrir botiga al carrer dels Argenters –mentre el seu pare, Pere Creus, continua regentant les parades dels mercats setmanals de dimarts i dissabte–. L’any passat, l’establiment va protagonitzar una mena de prova pilot –durant les set setmanes de Quaresma van presentar set receptes a base de bacallà–, amb la intenció d’avançar cap a una futura Ruta del Bacallà. “Ara ens fa molta il·lusió poder-ho fer realitat; és tot un somni”, va destacar la parella aquest dimecres, en l’acte de presentació, que va tenir lloc al restaurant Idoni, ubicat dins del Club Tennis Vic.

El mateix Gerard Creus, que ara fa quatre anys va rebre, juntament amb el seu pare, el títol de Mestre Artesà Bacallaner, va fer un repàs històric sobre el consum i l’elaboració de bacallà, i va aprofitar per destacar-ne els seus valors nutritius “excepcionals”. Ja sigui la ventresca, la tripa, el morro, el rosari o la cocotxa, del bacallà “se n’aprofita tot”, va remarcar. L’objectiu, “aportar el nostre granet de sorra” per a la divulgació d’un producte d’una llarga tradició culinària, però que a voltes “s’està perdent”, va admetre Bech.

Per ajudar a difondre la campanya, la ruta compta amb el seu primer padrí. L’escollit és el manlleuenc Gerard Farrés, pilot d’enduro i ral·lis i un consumat dakarià, que aquest dimecres va canviar la granota de pilot pel davantal de cuina, i va ajudar Gerard Creus a preparar una gilda de bacallà, una recepta “que hem copiat d’El Petit Comitè de Nandu Jubany”, va advertir Creus. La distesa presentació va acabar amb un pica-pica de croquetes, brandada o esqueixada; tot de bacallà, és clar.

Els 12 protagonistes
Bacallaneria i Pesca Salada Creus i Pesca Salada Montserrat serviran el producte fresc o cuinat. I els restaurants La Taverna d’en Sidoro, Tombouctou, Idoni, El Xic, El Jardinet, Boira, Mas Albareda, El Tinell i Ca la Manyana tindran com a mínim un plat elaborat amb bacallà durant aquestes set setmanes.

LA PREGUNTA

Aproves que s’allargui l’estat d’alarma, però que es recuperi part de l’activitat econòmica?

En aquesta enquesta han votat 229 persones.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.