De ben petits els seus pares i oncles, que regenten una empresa de llenyes i carbó a Roda, els portaven a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona i ells quedaven enlluernats amb tot aquell ventall de figures nadalenques. Ara fa 30 anys, el germà gran, en Jordi, es va animar a construir els seus propis tions i a vendre’ls els dies de Nadal davant del mateix negoci familiar, a peu de carretera. Des de fa 10 anys, els seus germans petits, l’Ester i en Gerard, han consolidat la marca, Tions Artesans Lladó Puig, portant les seves entranyables figures per fires nadalenques d’arreu de la comarca. Des del primer any no falten a la cita de casa, la Fira de Pont a Pont, que precisament enguany ha complert deu edicions.
Tions Artesans Lladó Puig és un negoci eminentment familiar i el procés acostuma a començar a finals d’octubre. En Gerard escull i talla els troncs, bàsicament sempre amb fusta d’alzina, que “és torta i mal feta”; la seva germana pinta les cares, pinzell en mà; i la seva mare els cus la barretina. En aquests anys han estat presents en fires de Vic, Prats, Oristà o Centelles, però també fan tions “per encàrrec”, com els grans exemplars que en els últims anys s’han pogut veure en diferents espais públics de la comarca, començant per Roda mateix, on hi havien plantat un tió que pesava 1.000 quilos. A la Fira de Pont a Pont, a banda d’un punt de venda de tions, també hi munten cada any un taller per construir-ne un de casolà. Aquest diumenge a primera hora, i malgrat que el fred encara era viu, era una de les parades més sol·licitades per molts pares i mares que, atrafegats, ajudaven els seus fills a crear els seus tions, sota les instruccions de la mateixa Ester Lladó. Se’n van arribar a fer més d’un centenar.
Des de l’Ajuntament han valorat molt positivament aquesta desena edició. I és que, després de la pluja de l’any passat, que va deslluir notablement la fira, “era un repte tornar a animar els firaires a venir”, reconeixia l’actual regidor de Promoció Econòmica, Joan Moreno. I la resposta no podia ser més satisfactòria, amb 42 parades, “més que l’any passat”, i enguany sí que es van trobar amb la complicitat del temps. Aquest any també es van reforçar els actes lúdics pensants per a un públic familiar, així com els més solidaris, com la Gala Màgica que es va viure al Teatre Eliseu, en aquest cas vinculada a La Marató de TV3.
Més enllà d’anar consolidant la presència de públic i, sobretot, la implicació de veïns i entitats del poble, el proper gran “repte” de la fira ha de ser acabar de dotar-la “de contingut”, reconeixia Moreno. “Hem d’estudiar exactament cap on l’encarem, perquè cada fira ha de tenir un contingut pedagògic, un sentit”, reflexionava el regidor. Haver superat els 10 anys de vida són un bon moment per renovar plantejaments.
Un aparador singular
La històrica llibreria i papereria Can Manolito ha tornat a sorprendre els veïns de Roda, i aquest diumenge els visitants de la fira, amb un aparador nadalenc que, des de fa 24 anys, conté un decorat mòbil que s’acciona des del mateix aparador. “La gràcia és el botó”, reconeixia Ramon Vilar. Aquest any, i per primera vegada, hi ha pogut instal·lar un tren elèctric, que està fent furor entre la quitxalla. Vilar recordava un dels culpables i col·laboradors en la preservació d’aquesta iniciativa, el seu “bon amic” Joan Bou.
{{ comment.text }}