Després de la suspensió de l’edició de l’any passat –que tot just va mantenir algun acte simbòlic de recordatori–, torna la Fira de la Llavor de Roda de Ter, aquest cap de setmana. Ho farà amb totes les mesures de seguretat que imposa l’actual context de pandèmia però fidel a una filosofia i un tarannà que l’han convertit en una de les propostes singulars dins del calendari firal de la comarca.
Aquesta novena edició recupera l’eix temàtic de l’any passat, el canvi climàtic, a l’entorn del qual giraran les xerrades i alguns dels tallers programats. Com a preàmbul, dissabte a la tarda s’ha convocat un taller d’identificació de llavors arqueològiques, a l’Esquerda, i un primer col·loqui sobre les conseqüències del canvi climàtic als boscos d’Osona, amb Jordi Vigué. Diumenge es concentrarà pròpiament la jornada firal, al sector de la Muntanyeta. L’Ajuntament havia estudiat la possibilitat que les parades ocupessin també part de la carretera, però es va acabar descartant. “Hauria provocat massa impacte en el trànsit de la gent que accedeix al Collsacabra i no volíem que la fira es convertís en una molèstia”, va explicar Núria Arrebola, regidora de Promoció Econòmica, dilluns durant la presentació de la fira, al costat de Berta Ordeix i Marta Barniol, membres de la comissió organitzadora.
A més de l’activitat firal, enguany amb 18 parades, el programa manté l’esquema habitual que combina el vessant divulgatiu amb el pròpiament festiu, amb tallers, demostracions i petites actuacions pensades per a un públic familiar. Enguany, pel context de la Covid, no s’ha convocat el ja tradicional concurs de conserves, que s’ha substituït per una proposta de receptari en línia. “Tothom que ens faci arribar la seva recepta la penjarem a la web de la fira”, va exposar Barniol, que va agrair la col·laboració de diferents entitats del poble amb la fira com el mateix Museu de l’Esquerda, la biblioteca o el Grup Fotogràfic de Roda, de bracet del qual s’ha convocat un primer concurs de fotografies a Instagram relacionades amb el canvi climàtic. El veredicte es coneixerà el mateix diumenge.
La Fira de la Llavor va néixer l’any 2013 amb la voluntat de contribuir a la recuperació de llavors locals –i en això hi té un paper clau el Banc de Llavors, que hi tornarà a tenir parada d’intercanvi i venda de llavors–; afavorir el contacte entre productors i consumidors, i fomentar la cooperació entre pagesos i artesans que produeixen aliments ecològics i de proximitat. “És una temàtica que va a més i per això hi creiem molt, en aquesta fira”, remarcava Arrebola. Pel context de pandèmia, totes les activitats es faran a l’aire lliure –sense la carpa d’altres anys–, però sí que s’ocuparà part del carrer perpendicular que dona als horts socials municipals, amb l’objectiu de “donar-los més visibilitat”, va apuntar la regidora.
{{ comment.text }}