Terra. És el nom de la cervesa que han creat el centellenc Joan Sallent i el barceloní Albert Romero. Es va presentar públicament el novembre passat, a la darrere edició de la Fira de la Tòfona de Centelles, i va tenir una gran acollida. Han començat venent-la en bars i establiments de Centelles i, de mica en mica, esperen anar-la distribuint pels pobles veïns i presentant en fires especialitzades.
Tot va començar fa un any i mig. L’interès del món de la cervesa artesanal va animar Joan Sallent, tècnic industrial, i Albert Romero, químic, a provar de fer “cervesa casolana”. Es van comprar la clàssica Braumeister i, al garatge dels Sallent, van començar a fer petites produccions de 50 litres setmanals, que regalaven als amics. Una mena de banc de proves que, al cap de 14 setmanes, va permetre perfilar “la fórmula que ens va agradar més”, apunta Sallent.
Una fórmula que també va convèncer els responsables de Ca l’Areny, una fàbrica de maquinària per a cervesa artesanal de Vall de Torroella (el Bages) que està oferint les seves instal·lacions a molts petits homebrewers. Allà els van animar a tirar endavant una primera producció de 500 litres, “que no comptàvem que anés tan bé”. Ara ja començaran a distribuir una segona producció, d’un miler de litres, “i si la cosa va tenint bona resposta aviat haurem de fer-ne de 2.000 litres mensuals”. Tot plegat, sense presses. De fet, tot i que ja s’han constituït en societat, l’aventura és encara un complement a les seves feines. “En un futur ja es veurà”, deixa anar Sallent. Després d’aquesta primera Terra rossa –de blat, amb gust suau i el punt d’amargor que li donen els llúpols– ja estan pensant a fer una versió torrada i una de negra. La imatge que dóna, també del tot artesanal, convida a un tastet.