EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un món literari més cruel del que sembla

Teresa Saborit llança una mirada crítica a l’àmbit editorial a la novel·la ‘Casus belli’

El 9 Nou
12/01/2023
Gurb

Vist des de fora, el món literari “pot semblar un conte de fades”, però la visió d’algú que en conegui les interioritats no és gens idíl·lica. I és aquesta la que Teresa Saborit explica a Casus belli, la novel·la amb què va guanyar el Premi Armand Quintana de Calldetenes.

La de Saborit és una mirada molt crítica, que en part “neix de la necessitat d’explicar algunes coses que només es poden explicar des de la ficció”. Un punt de vista poc habitual però que ella trobava a faltar en part perquè el coneix: “El món dels escriptors i petits editors”, gairebé artesanal, que conviu a vegades dins d’un mateix sac “amb dinàmiques molt mercantilitzades”. Només la primera escena de la novel·la ho descriu: l’editora d’un petit segell que va a Barcelona a una fira i es troba que ella i altres s’han vist desplaçats per un gegant del sector.

Aquesta editora és Cris Comella, hereva d’una casa mare de prestigi en les lletres catalanes, que en la ficció porta el nom de Festina Lente. Amb prestigi, amb un gran catàleg, però que publica només una dotzena de títols a l’any “i amb això costa molt de fer-se visible”. És la història de David contra Goliat. “Volia homenatjar en part aquests editors per als quals publicar un llibre no és com vendre una capsa de galetes”, diu Saborit. Els que encara intenten nedar contra corrent en un món en què “desapareixen de la vista al cap de quinze dies”. I al costat de la Cris emergeix la personalitat de la Tina, el prototip de l’escriptora vocacional: “Ermitana, amb fòbia social, insegura, que treballa per la seva vocació pura de crear”. Escriure perquè gairebé hi ha una necessitat física de fer-ho, com diu que li passa a la mateixa autora de Gurb.

Al voltant d’elles (dues persones o dues cares de la mateixa?) van apareixent altres figures reconeixibles del bestiari, des de l’autora d’èxit amb un entramat poc net al seu darrere fins a l’escriptor maleït, passant pels que volen treure rèdit de glòries passades o un Sant Jordi en què es fa evident que “es publica per inundació”. I malgrat tot, hi ha elements per a l’esperança, perquè “haver tingut problemes per publicar no vol dir que la teva literatura no valgui”. I al capdavall, el que val és “poder-te comunicar amb el lector”.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't