Víctor Grau, professor de l’Escola Politècnica de la Universitat de Vic (UVic), ha trobat la manera, juntament amb el també físic Jaume Casademunt, de crear un arc de Sant Martí amb una singularitat que pot semblar contradictòria: que aparegui a la nit. “No és una simulació, sinó una recreació”, diu Grau, “perquè té els mateixos elements que un arc de Sant Martí natural”. L’avantatge és que “amb un fons negre es poden veure tots els elements millor que de dia”.
Com en un arc de Sant Martí natural, els elements que hi interfereixen són l’aigua i la llum. De nit, però, la llum s’aconsegueix amb un focus, i les gotes d’aigua han de ser prou petites i rodones, així que l’espectacle compta amb la participació dels Bombers de Barcelona, “són els únics que saben fer pantalles d’aigua, i poden ajustar-ne el cabal i intensitat”, diu.
Noranta metres separen el focus i la pantalla d’aigua, distància que permet jugar amb l’angle amb què incideixen uns elements sobre altres per aconseguir un arc sencer. “Poca gent sap que l’arc de Sant Martí sencer és una rodona, perquè normalment veiem mig arc o menys”, diu Grau, “amb aquest espectacle es veu tota la gamma de l’espectre visible”. Encara que sembli que es tracta d’un espectacle artístic, tenen la confiança que tot sortirà bé, “la física no falla, les lleis de la natura són com són”.
{{ comment.text }}