“Al principi va ser molt difícil perquè no sabíem quina història explicaríem ni com ho faríem, i li hem d’agrair moltíssim que s’obrís davant les nostres càmeres i que ens deixés produir la pel·lícula a la nostra manera.” Ho deia Marvin Salmina, ajudant de producció de Manaslu-Berg der Seelen, la pel·lícula guanyadora de la 37a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, en rebre la Flor de Neu d’Or aquest dissabte al vespre en un Teatre Cirvianum ple. Recollia el premi en nom del seu pare, el director austríac Gerald Salmina, per un film que narra la biografia d’un dels grans alpinistes contemporanis, Hans Kammerlander. El llargmetratge repassa, amb imatges d’arxiu i seqüències reconstruïdes, la trajectòria de l’alpinista que es va fer un lloc entre els millors el 1996 quan va assolir l’ascens més ràpid a l’Everest i el primer descens en esquís, i que també ha coronat 13 dels cims més alts del planeta. El ritme i les diferents capes de narració li van fer valdre, a banda del Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or, també el Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió. En aquest cas van valorar l’opinió crítica de persones del seu entorn més íntim que analitzaven els passatges més foscos de la seva vida, ja que va haver de lidiar amb la vida i la mort. Va perdre el seu millor amic al Manaslu el 1991, uns fets als quals va intentar encarar-se el 2017 amb un nou intent de fer-hi cim, que no va aconseguir.
El segon premi, el BBVA i Flor de Neu de Plata a la millor pel·lícula de muntanya, va ser per a Climbing Blind, del director britànic Alastair Lee, que narra la història de superació de Jesse Dufton, un escalador afectat per una malaltia degenerativa de la visió, que només distingeix entre llum i obscuritat. El Premi Grandvalira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya va ser per a La ola sin fronteras, dels argentins Julián i Joaquín Azulay i Fernando Salem, a través de la qual, deia un dels realitzadors, pretenien transmetre “un missatge de pau per mitjà de l’esport” a les Malvines. La millor pel·lícula de cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata va ser per a Beloved, de Yaser Talebi, un documental de l’Iran que retrata la vida d’una dona de 80 anys que viu sola a les muntanyes. Ani, the Nuns of Yaqen Gar, de la directora italiana Eloise Barbieri, va rebre la Flor de Neu de Plata i Premi FEDME especial del Jurat; Troperos, de l’argentí Nicolas Detry, la Flor de Neu de Plata i Premi FEEC i millor fotografia; i el públic va decidir que el Premi Cervesa del Montseny i Flor de Neu de Plata al millor film de la sessió +Xtrem fos per a Lost in Karakorum. Finalment, The Undamaget, una producció eslovena, va ser guardonada amb el Premi Mountain Wilderness al film que ressalta millor la defensa dels espais naturals.
El director del festival, Joan Salarich, apuntava que durant tota la setmana han passat pel Cirvianum 6.700 persones, una xifra que es troba a “la part alta” del total d’edicions, encara que no arriba a les 7.200, el rècord que es va fer l’any passat. Tot i això, ha estat l’edició en què “tot ha sortit més rodó” i remarcava la bona acollida de la primera edició del Torelló Mountain Wines, molt participativa i que en ser del fest-off no s’inclou en les xifres d’assistència. L’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, va remarcar les “fites” que ha assolit el festival que fa que el nom de Torelló “s’internacionalitzi”.
{{ comment.text }}