El pianista, compositor i productor musical Xavier Lloses ha estrenat aquest dimecres al Mercat de Música Viva de Vic el seu darrer projecte, ‘Estornells sonors’, on proposa una experiència immersiva sonora. Es tracta d’un projecte “arriscat i innovador” que vincula la música amb la tecnologia dels telèfons mòbils. L’artista ha explicat a l’ACN que ha volgut trencar l’experiència sonora del format convencional de concert a què està acostumat el públic amb una sala dissenyada específicament amb llums i ombres i l’ajuda d’una aplicació de mòbil des d’on enviar instruccions i sons a cada espectador. “Son instruccions per emfatitzar el paisatge sonor o la música que sona, són senzilles i no tots reben les mateixes”, detalla l’artista.
En algun moment de l’espectacle, a més, “juga a crear el caos” i ho deixa obert a les diferents interpretacions. “M’ha encantat que cadascú ho interpreta a la seva manera però tots sincronitzen uns moviments”, ha detallat moments després de finalitzar el muntatge.
La idea va sorgir en un viatge en metro en el que va coincidir amb uns joves amb el mòbil “escoltant la música a tot drap”. Allà va ser quan es va preguntar què passaria si pogués sincronitzar tots els mòbils del vagó i enviar pistes sonores diferents a cadascú per “crear un paisatge, un teixit que podria ser evocador”.
L’altra gran font d’inspiració han estat els estornells. Per a Lloses, a banda de ser uns “grans cantadors i xiulaires del cel” també destaquen per unes coreografies hipnòtiques que no han assajat mai i que ens deixen embadalits”. El muntatge, per tant, beu d’aquesta habilitat dels ocells i ho trasllada a l’escena: “Jo envio instruccions i, sense que els espectadors ho hagin assajat, fan una coreografia i alhora sonen els telèfons”. Ricard Alsina i Miquel Martí, de Giggin, s’han encarregat de programar l’aplicació web. El disseny de llums, obra d’Andreu Fàbregas, completen els ingredients per aconseguir una experiència immersiva.
Aquest dimecres ha estat el primer cop que Xavi Lloses ho provava amb públic i el resultat ha sigut molt positiu: “Pels feedbacks que m’han donat, puc dir que s’han superat les meves expectatives”.
Aquesta és una de les cinc coproduccions en què ha participat el propi Mercat de Música Viva de Vic. En aquest cas, en col·laboració amb el Centre de Creació La Marfà i el suport d’Agita Figueres. Durant aquest dimecres s’han programat quatre passis on poden participar unes 25 persones.
{{ comment.text }}