La memòria és l’art de retenir i recordar, un procés que implica diversos mecanismes. L’atenció hi té un paper fonamental, ja que actua com un portal cap a les nostres experiències. Sense atenció, no hi ha record.
La memòria ens permet aprendre, adaptar-nos i construir relacions. Es compon de quatre processos:
1. Codificació.
2. Emmagatzematge.
3. Transformació.
4. Recuperació.
La repetició juga un paper crucial en aquest procés, ja que reforça les connexions neuronals. A més, si associem un record a una emoció o context significatiu es torna inesborrable, com les cançons de la infantesa o les vacances en família.
L’atenció, l’emoció i la memòria
Existeix una estreta relació entre emocions i atenció. Quan alguna cosa ens importa, la nostra atenció s’orienta cap a estímuls relacionats amb allò que té a veure amb el que ens importa.
La intenció orienta l’atenció
Aquest fenomen està influït per l’arousal, un termòmetre que regula el nostre estat d’alerta.
Les emocions intenses, ja siguin positives o negatives, potencien la nostra capacitat de recordar.
Un esdeveniment feliç o la pèrdua d’un ésser estimat generen records permanents perquè el nostre cervell etiqueta aquests moments com a “molt significatius”. Aquesta associació emocional és la base de l’emmagatzematge a llarg termini.
Més enllà de la dimensió individual, la memòria també és col·lectiva. Els nostres records personals s’entrellacen amb esdeveniments compartits, com l’arribada de l’home a la Lluna o l’atemptat de les Torres Bessones. Aquests records comuniquen valors i experiències que ens defineixen com a societat.
I com influeix l’atenció en aquest procés?
L’atenció és la base de tot aquest procés. Si tenim dificultats per concentrar-nos, pot ser senyal d’estrès o fatiga. Perdre l’atenció és perdre connexió amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn.
Cal incidir i dedicar-nos a les activitats que busquen recuperar la capacitat de captar i mantenir l’atenció de manera significativa.
L’atenció actua com un filtre que decideix què esdevé record. La connexió emocional és clau: si alguna cosa ens emociona, ens atrapa i es grava en la nostra memòria.
En un món saturat d’estímuls, la nostàlgia esdevé un refugi segur, permetent-nos connectar amb moments feliços i mantenir la nostra identitat a través dels records.
Diversos estudis indiquen que l’atenció ha disminuït en els últims anys. Tot i que és difícil determinar una reducció exacta del temps d’atenció, s’observa una major dificultat per mantenir la concentració durant llargs períodes.
Algunes causes principals d’aquesta disminució són:
-Excés d’informació i estímuls digitals.
-Consum de xarxes socials i contingut breu.
-Multitasca constant.
-Estrès i fatiga mental.
-Falta d’entrenament de l’atenció.
Com podem millorar la nostra atenció?
-Practicar mindfulness i tècniques de respiració.
-Limitar l’ús de dispositius digitals i evitar la multitasca.
-Dedicar temps a activitats que requereixin concentració (lectura, escriure, manualitats).
-Descansar adequadament i gestionar l’estrès.
Tot i la disminució generalitzada de l’atenció, encara es pot entrenar i recuperar amb hàbits saludables!
I un bon consell: prestem atenció a l’atenció!
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't