EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic comença obres a les Adoberies

Es posa en marxa la rehabilitació de les dues finques comprades per l’Ajuntament

Les previsions d’obres que fa l’administració costen de creure fins que no s’hi veuen màquines i operaris treballant. Després d’anys de debatre sobre el futur de les Adoberies, ha arribat aquest moment. Dilluns passat van començar els treballs de rehabilitació a les finques dels números 2 i 4 del carrer de les Adoberies, les que l’Ajuntament de Vic va comprar ara fa dos anys perquè serveixin com a impuls per a la rehabilitació del barri.

Les obres que s’estan fent són per consolidar la volta del soterrani d’aquestes adoberies, que va més enllà de l’edifici visible a peu de carrer i arriba fins a tocar el pont de Queralt. Els primers dies, els operaris treballaven desmuntant envans i també algunes plataformes de formigó que s’havien afegit per posar-hi maquinària al damunt. Tots aquests treballs tenen un pressupost de 159.000 euros, finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat, i duraran només quatre mesos. Pràcticament després començarà l’obra total de rehabilitació, amb un pressupost de 2,2 milions, dels quals 1,5 milions provenen del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, amb càrrec a l’1,5% cultural, la part del pressupost d’obres públiques que es destina a inversions en cultura. “Estem esperant la resolució del ministeri”, explica Fabiana Palmero, regidora d’Urbanisme, que remarca la urgència amb què s’haurà d’executar el projecte: “Tindrem un termini d’un any i mig, inclòs el termini per adjudicar-les, ara ja estem redactant plecs de condicions per guanyar temps en la licitació.” Per tant, en aquest cas no és agosarat pensar que d’aquí a dos anys les obres estiguin acabades. “Ha estat llarg el procés, però és la primera passa”, diu Palmero.

L’ús que tindran aquestes adoberies es comença a perfilar, mentrestant. Els nivells inferiors es destinaran a explicar l’activitat que tenia aquest barri, que va donar lloc a un tipus de cases molt concret organitzat en funció del procés de les pells. De fet, aquest va ser el motiu pel qual van ser declarades l’any 2011 com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el primer de Catalunya que ho va ser per raons etnològiques. “És el passat industrial de la ciutat i no ho volem perdre, al contrari ho volem potenciar.” Es pensa a situar-hi algun servei municipal, encara no concretat, que també atregui els ciutadans, tot i que la idea són espais de treball cooperatiu. El que es veu complicat és que pugui haver-hi habitatges a les plantes superiors d’aquestes i de les altres adoberies: el POUM de Vic ho permetria, però és molt poc probable que l’Agència Catalana de l’Aigua ho acabés autoritzant perquè estan en zona inundable. L’Ajuntament va proposar fórmules imaginatives per salvar aquest obstacle, com la del confinament segur. És a dir, que en cas d’inundació, si l’immoble no es pot evacuar, els seus residents poguessin quedar-se a casa sabent que l’estructura serà prou resistent. “L’ACA cada cop és més restrictiva, i ho entenem perquè han passat desgràcies que no volen que tornin a passar.” Per tant, en les adoberies de vora el riu es pensa en usos lligats al comerç o la restauració i en activitats que no comportin residència permanent. A la part de dalt del carrer, amb una cota d’accés més alta, sí que podria haver-hi habitatges en cas que els propietaris d’aquestes adoberies les vulguin rehabilitar. Des de l’Ajuntament també s’ha començat el procés d’expropiació del solar buit on es va cremar un dels edificis, que es convertiria en un petit parc per accedir a la segona línia des del riu.

LA PREGUNTA

Com serà la presidència de Donald Trump?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't