La primera fase del projecte turístic Illa de la Pietat de Vic ha finalitzat i a partir del 21 de desembre es podrà visitar la Capella Fonda, al costat de l’església de la Pietat, fins al 10 de gener. Amb el nom de ‘Vicpuntzero: l’origen d’una història’, la visita resumeix amb l’ajuda d’un ‘video mapping’ els dos mil anys d’història de la ciutat, des de la fundació d’Auso fins a l’actualitat. Els treballs arqueològics han permès treure a la llum un subsòl d’època romana “molt ric” que es pot veure des d’una passarel·la, juntament amb les restes medievals i barroques concentrades en aquest mateix espai. Per poder fer les visites, caldrà demanar cita prèvia. El cost total del projecte, que acabarà el 2023, és de més d’1,8 MEUR.
“Fer conèixer el nostre patrimoni i la nostra història”, subratllava aquest dimecres l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, durant la visita a la Capella Fonda just al costat de l’església de la Pietat. ‘Vicpuntzero: l’origen d’una història’, és una experiència turística que inclou un ‘video mapping’ d’uns quinze minuts on el visitant pot descobrir alguns dels moments més importants de la ciutat, des de la seva fundació com a Auso en temps romans fins a l’actualitat.
És el resultat de tres anys de treballs arqueològics i museístics que han permès completar la primera fase del projecte batejat com a Illa de la Pietat i amb el qual la ciutat vol fer “un salt” qualitatiu per donar a conèixer la seva història i patrimoni. Erra ha destacat també que no només està pensat per als turistes sinó molt especialment per als vigatans perquè “estimin” encara més la ciutat des del coneixement. I es farà des d’aquest espai, que es podrà visitar durant les festes de Nadal de forma gratuïta, però també incloent el conjunt de l’església de la Pietat que es convertirà en un espai expositiu i per a actes culturals.
Aquesta primera fase a la Capella Fonda de la Pietat ha permès convertir-la en una mena de capsa on es concentren tres nivells històrics destacats, com és l’època romana (a partir d’un ric subsòl amb les antigues sitges per emmagatzemar cereals), la medieval i la barroca (amb el sostre). Amb l’ajuda de la tecnologia i amb la projecció d’imatges i un discurs molt visual, el visitant podrà tenir una visió global de la ciutat, fent esment a alguns dels seus personatges més il·lustres, i de com ha arribat a l’actualitat.
Amb la complicitat d’altres administracions
El projecte l’ha liderat l’Ajuntament de Vic juntament amb la taula de turisme de la ciutat i finalitzarà el 2023. Costarà més d’1,8 milions d’euros (MEUR) i s’ha finançat amb el suport del fons europeu Feder (700.000 euros), el Pla de Foment de la Generalitat (350.000 euros), la Diputació de Barcelona (120.000 euros) i els 680.000 euros restants amb el fons del consistori. Hi ha treballat l’arquitecte Toni Gironès i la constructora Construccions Aro mentre que la producció museogràfica de l’audiovisual és de Wasabi Produccions.
L’alcaldessa ha agraït la capacitat d’adaptació de la constructora i de l’arquitecte i ha explicat que inicialment es preveia poder trepitjar el mateix nivell d’època romana però que la riquesa del subsòl va obligar a projectar-hi una passarel·la metàl·lica.
La segona fase, que costarà uns 650.000 euros, començarà l’any vinent i acabarà el 2023. Entre els treballs que s’hi faran, hi ha l’excavació al cor de la nau central de la Pietat i les intervencions a les naus laterals de l’església de la Pietat i a sota coberta. Finalitzarà amb un ‘video mapping’ exterior al Temple Romà per fer “ressorgir” el castell dels Montcada.
Una exposició de Sert
Coincidint amb les visites a la Capella Fonda, a partir del 20 de desembre i fins al 20 de juny del 2021 s’inaugurarà l’exposició ‘Sert en Flames. Les cendres de la segona decoració de la catedral de Vic’ a l’espai central de l’església la Pietat. La mostra, comissariada per Anna Alcubierre i amb la col·laboració del MNAC, coincideix amb el 75è aniversari de la mort de l’artista Josep Maria Sert. Inclourà obres que es van poder salvar durant l’incendi a la catedral i inaugurarà aquest nou espai com a sala expositiva.
{{ comment.text }}