Autora: Laura Busquets
La normalitat tornarà a imperar al Mercat del Ram de Vic després que el 2020 fos la primera fira en caure del calendari per culpa de la pandèmia. L’any passat es va reformular per mantenir-ne l’essència, però no serà fins enguany que la tradicional fira de benvinguda de la primavera es recuperarà a tots nivells del 8 al 10 d’abril. En aquest sentit, es recupera una Casa de Pagès de màxims que ocuparà tot el recinte firal amb l’ampliació d’algunes seccions i la incorporació d’un espai sobre el consum de llet. Al mateix lloc també s’hi ubicarà la concorreguda mostra d’animals vius. Entre les novetats destaca el primer Congrés BIT de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia que obrirà el certamen els dies 6 i 7 d’abril.
Donar a conèixer la vida al camp. Aquest és l’objectiu de la proposta La Casa de Pagès que des de fa anys s’ha convertit en un dels principals reclams del Mercat del Ram de Vic. Enguany la proposta es consolida i creix. En la presentació als mitjans, el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, ha destacat que aquesta edició representa el retorn del mercat que tothom coneix. D’aquesta manera, Vic tornarà a ser un punt de trobada de tot el sector agroramader, a més d’un punt d’atracció d’activitat turística, d’oci i comercial.
Una altra de les novetats que ha destacat Roca és l’anomenada Atalaia Pagesa. Es tracta d’un fòrum que enguany s’ubicarà al Seminari que atraurà els pagesos i ramaders del territori més actius a les xarxes i que esdevindrà una ocasió per posar-se cara i debatre en directe sobre els temes que els preocupen. El regidor ha explicat que s’està treballant perquè l’any vinent aquesta proposta es pugui incloure en la programació oficial del mercat.
Un altre dels reclams dels Mercat del Ram és el tradicional Concurs Català de Canals Porcines, que enguany arriba a la 38a edició, la 40a si no fos per la pandèmia. Un dels membres de la comissió de Canals Porcines, Albert Noguera, ha explicar que per primera vegada han decidit no exposar les canals porcines durant els dies de la fira. Segons Noguera, el visionat es farà a través de pantalles en l’expositor que tindran a la fira. D’aquesta manera, tindran més dies per analitzar-les. “Serà un premi molt més real”, ha destacat Noguera, qui ha afegit que dels dos o tres dies que tenien sempre passaran als vuit. “Els porcs arriben el dia 30 i tindrem fins el 8 per estudiar-los. Això ens ajuda molt a analitzar el gust i la olor de la carn, entre d’altres”, ha assenyalat.
Noguera ha criticat que darrerament el sector “sembla que només fa les coses malament” i ha volgut reivindicar la defensa que fan pel benestar animal i també per la reducció en l’ús d’antibiòtics.
Un altre dels concursos que tenen més pes durant el Mercat del Ram és el de la vaca frisona, que enguany arriba a la 22a edició. El president de l’Associació Frisona d’Osona, Jordi Juanola, ha destacat que el sector està passant per uns moments “molt difícils”, però “s’ha d’aguantar”. Per aconseguir que el públic se senti més partícip del concurs, en alguna categoria s’ha previst que hi puguin dir la seva. A la Casa de Pagès del recinte firal hi ubicaran l’espai “Llet és salut”, que farà incís en el fet que és un producte de proximitat. Juanola ha concretat que el públic podrà veure, entre d’altres espais, com és una sala de munyir.
L’Espai Terra i Cuina, que s’ubicarà al parc Jaume Balmes, acollirà la mostra gastronòmica i l’activitat turística, a més de la mostra de productes artesans. Enguany també es recupera l’exhibició d’automòbils i maquinària, a l’aparcament de sorra del Sucre i a l’avinguda Països catalans, però sense ocupar tota la calçada. Una altra de les activitats més tradicionals serà l’emblemàtic concurs de globus, que enguany també preveu recuperar el vol captiu nocturn de dissabte.
El primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia aterra a Vic i al setembre farà parada a Lleida
Vic acollirà el 6 i 7 d’abril el primer Congrés BIT, de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia, que al setembre se celebrarà a Lleida en el marc de la Fira de Sant Miquel. La seva directora, Carme Saez, ha explicat que l’objectiu és transformar el sector primari promovent la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques per produir de manera més eficient, més saludable i més respectuosa amb el medi ambient. S’han programat ponències, taules rodones, tallers i conferències de temes molt variats. Durant el Congrés destaca la presentació de l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2030 i el Pla d’Acció 2022-2024.
De la seva banda, el cap de gabinet tècnic d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jaume Sió, ha destacat que el mercat és un “molt bon aparador” per a la celebració del Congrés ja que s’hi donen cita els diferents agents que precisament han d’impulsar aquest tipus d’economia.
Les entrades al Mercat del Ram són gratuïtes excepte a La Casa de Pagès i el Congrés BIT.
{{ comment.text }}