Com s’explica que la Font del Desmai, a Folgueroles, s’anomeni així si al seu entorn no n’hi cap, d’arbre d’aquesta espècie?
Quin cap d’un sanguinari bandoler va ser esquarterat i exhibit dins d’una gàbia de ferro dalt d’un dels roures de l’antic mas d’Els Esqueions, entre les comarques d’Osona i la Selva?
Qui i per què va construir, amb gran destresa, una petita cabana de pedra a Santa Eulàlia, amb una data inscrita, la de 1936?
Quin personatge estrafolari s’amagava a les golfes de la casa del rector de Sant Romà de Sau, el poble que fa cinquanta anys va ser engolit per les aigües del pantà?
Són algunes de les preguntes que troben resposta al llibre 101 curiositats de la Plana de Vic, un llibre que han escrit els osonencs Xavier Roviró i Carme Rubio i que forma part de la col·lecció “Km0 – Producte Local”, de l’editorial Efadós, al costat d’altres volums dedicats a les Gavarres, la Riba del Cardener, Sant Gervasi o el Montseny. Es va presentar fa uns dies a la llibreria Muntanya de Llibres, recentment traslladada al número 24 del carrer de Jacint Verdaguer, de Vic.
“És un llibre volgudament heterogeni”, va exposar Carme Rubio, convençuda que “hi ha una mena de tarannà propi de la Plana de Vic”. Un tarannà que traspua a través de “persones i personatges”, però també de “llegendes, supersticions, costums, anècdotes o curiositats variades”, va resumir Xavier Roviró, president de l’històric Grup de Recerca Folklòrica d’Osona i el Lluçanès.
“Són capítols molt curts, gairebé un tast; perquè cada tema mereixeria ser ampliat molt més”, va advertir Rubio. Al mateix temps, “no hi ha cap ordre concret, però sí que hem procurat que fossin temes d’arreu del territori” –un territori que depassa pròpiament els límits de la Plana per abastar el conjunt d’Osona i el Lluçanès–, va afegir Roviró, tot recordant que partien d’una primera selecció de més de 200 temes potencials.
Els autors van tenir paraules d’agraïment per a la coordinadora editorial d’Efadós i impulsora del projecte, la historiadora vigatana Cristina Masramon, i per a Antoni Anguera, autor de la meitat de les imatges que il·lustren el llibre, “tot un referent en el camp de la fotografia”, va elogiar Rubio.
En la presentació, el periodista Miquel Erra, autor del pròleg, va recordar que Roviró i Rubio fa sis anys que col-laboren periòdicament amb EL 9 NOU publicant cicles de reportatges de cultura popular sobre ermites, fonts, baumes o cloquers. Ara ho han reprès amb deu capítols sobre castells. Erra va destacar que el llibre esdevé “un elogi al fet de ser curiós, en el millor sentit del terme” i va animar els futurs lectors a encomanar-se d’aquest esperit tafaner que encarnen Rubio i Roviró.
{{ comment.text }}