La consecució dels 14 vuit mils per part de Ferran Latorre s’ha esdevingut el mateix any que es commemoren dues grans fites de l’alpinisme comarcal. Aquest dimecres es complia el 25è aniversari del primer vuit mil aconseguit per una expedició d’Osona i el Ripollès, el Broad Peak, i el dijous anterior en feia 20 del Nanga Parbat, el gran èxit esportiu d’un grup d’alpinistes íntegrament osonenc, amb un final tràgic. EL9NOU ha reunit per a l’ocasió un representant de cada una de les expedicions comarcals que ha coronat un vuit mil en un ampli reportatge que es pot llegir en l’edició d’aquest divendres.
Osona a l’Himàlaia del Karakorum organitzada el 1992 pel Grup Excursionista Manlleu va ser l’expedició que va aconseguir el primer vuit mil osonenc. Va ser al Broad Peak i Eudald Martínez va ser l’únic que va fer el cim.
També al 1992 Joan Colet conqueria el Cho Oyu i, cinc anys després, el mateix Colet acompanyat d’un grup de joves del sud d’Osona, Eduard Sallent, Quim Bretcha i Toni Comerma feia el Nanga Parbat, en el qual perdia la vida a la baixada a causa d’una caiguda.
El següent vuit mil osonenc el va aconseguir Jordi Godayol al Shisha Pangma el 2004. En aquell moment, feia sis mesos que Ferran Latorre s’havia empadronat a Vic i acreditava només l’Anapurna del 1999. Va ser el 2009 quan ja sumava sis cims que es va marcar el repte de ser el primer català a completar els 14 vuit mils.
Completen la llista d’osonencs amb vuit mils Enrich Llonch i Carme Comas que el 2011 van fer el Manaslu, al qual Llonch va sumar el Lhotse el 2013; Albert Bosch que va pujar l’Everest el 2010 i Vicenç Jolis que el 2011 va fer el Cho Oyu.
{{ comment.text }}