Mentre que l’esport català no professional continua aturat almenys fins al gener a causa de les restriccions per frenar els contagis de Covid-19, les lligues i competicions estatals continuen a ple rendiment. Això ha permès que algunes de les joves promeses d’Osona no hagin vist frenada la seva progressió esportiva i hagin pogut gaudir d’esperats debuts en les principals categories. És el cas dels jugadors de bàsquet Mireia Yespes, Erola Aliberch i Guillem Sabatés, que fa anys que destaquen per les seves habilitats a la pista i que aquest 2020 poden presumir d’haver fet realitat alguns dels seus somnis.
La torellonenca Mireia Yespes, formada al CB Torelló i amb un pas els últims tres anys pel Sant Adrià, va fitxar aquest estiu per l’equip Júnior de la UE Mataró-Femení Maresme perquè li oferien la possibilitat d’anar convocada sovint amb el Sènior de Lliga Femenina 2. El club ha complert la seva paraula i el passat 17 d’octubre va debutar a la segona màxima categoria del bàsquet estatal –just per darrere de la Lliga Femenina Endesa, on com a única osonenca hi competeix la riuprimerenca Laia Raventós amb el Cadí la Seu–. “És una oportunitat que valoro molt perquè podré aprendre moltes coses. Estar amb les més grans et permet veure altres maneres de jugar”, explica la jove de 17 anys, que compagina la pràctica esportiva amb els estudis de segon de Batxillerat amb la mirada posada a marxar l’any que ve als Estats Units. “És un any dur de feina però miro d’organitzar-me molt bé per poder-ho fer tot”, detalla Yespes, que baixa tres dies a la setmana a Mataró per entrenar. “M’he adaptat molt bé amb les meves companyes perquè a moltes ja les coneixia de les seleccions catalanes. Cada setmana som sis les que anem amb el primer equip”, diu l’aler, que justament per aquest fet assegura que el grup no té cap objectiu marcat perquè “nosaltres tenim menys experiència i hi ha jugadores de molt nivell”.
Si la situació ho permet i cap dels dos equips registra positius, Yespes es podria veure les cares el proper 12 de desembre amb una altra osonenca. Aquell dia està previst que el Mataró rebi el Segle XXI, equip on milita la vigatana Erola Aliberch. L’aler, que es va iniciar en el bàsquet als 8 anys al Femení Osona i que gaudeix de la seva tercera temporada al projecte formatiu de la Federació Catalana de Basquetbol, va debutar a la Lliga Femenina 2 el 10 de gener, la temporada passada, com a reforç del primer equip. Va ser, però, una estrena fugaç i sense continuïtat fins aquesta tardor que ha estat quan ja s’ha consolidat com a integrant del Sènior. “Per mi ha estat un somni com també ho és arribar a la Lliga Femenina. Jo crec que tots els esportistes volem arribar al més amunt possible. És molt important aconseguir-ho i ho hem de valorar”, afirma. Als seus 16 anys, Aliberch considera que el salt de categoria es nota físicament i en la manera de jugar perquè s’enfronten a jugadores de fins a 30 anys o més grans “però crec que amb esforç tindrem recompensa”. En el seu cas, la fita que es marca el grup és “quedar sempre primeres per tenir motivació per treballar però també aprendre i formar-nos”. Aquesta estudiant de primer de Batxillerat resideix a la Blume i entrena quatre hores diàries per millorar dia a dia el seu rendiment. “Al principi, marxar de la Plana i canviar els amics va ser dur, sobretot perquè el primer any em vaig lesionar, però ara n’estic encantada. El bàsquet m’ha donat molta vida i espero fer-ne mentre sigui feliç i el cos m’ho permeti”. bitqt
En categoria masculina, qui ha pogut fer un pas endavant en les principals lligues estatals de bàsquet és l’aler vigatà Guillem Sabatés, que aquest estiu va fer les maletes per marxar cap a Villarrobledo, Albacete, amb l’ambició de jugar a LEB Plata. Format a les categories inferiors del CB Vic, Sabatés ha vestit també les samarretes de l’Avinyó, el Torelló, el Tona, el Nässjö Basket de la primera divisió de Suècia, el Salt i novament el Vic, amb qui la temporada passada va aconseguir ser el millor equip català de Lliga EBA quan es va suspendre la competició per la Covid-19. La Federació Espanyola va oferir als vigatans la possibilitat de jugar a LEB Plata però el club hi va renunciar i Sabatés va decidir escoltar ofertes per marxar fora. “Quan era petit al Vic i el primer equip va arribar a jugar a Plata i Or, jo ho veia com un somni. Mai m’hauria imaginat arribar-hi però sempre he intentat jugar al més amunt possible”, confessa el jove de 24 anys, que també fa compatible el bàsquet amb el grau de Ciències Polítiques a la UOC. El seu nou equip és un grup jove amb jugadors on només hi ha hagut una renovació de l’any passat. “Ens costa trobar el sistema i jugar bé en equip però crec que podem fer un bon paper. El nostre objectiu és competir contra tots els rivals i ho estem fent”, apunta.
Els de Sabatés, Aliberch i Yespes són tres dels noms destacats del bàsquet osonenc dels últims anys i, de moment, sembla que continuarà sent així.
{{ comment.text }}