A manca de ciclistes amb denominació d’origen ripollès en el món professional, la caravana que acompanya la Volta a Catalunya compta amb dos ripollesos que es guanyen la vida informant sobre cadascuna de les etapes de la principal cursa al nostre país. El periodisme i la comunicació tenen en Xevi Soler i Joaquim Merino dos dels referents des d’àmbits diferents.
El santjoaní Xevi Soler segueix la Volta des de 2014. Aquesta ja és la seva sisena edició sempre amb el micròfon de Catalunya Ràdio com a company ineludible. Abans d’incorporar-se a Catalunya Ràdio ara fa 19 anys, Soler havia estat col·laborador a mitjans com La Veu de Sant Joan, EL 9 NOU o Ràdio 4, i actualment també ho és a Volata, la revista especialitzada en ciclisme i germana de la futbolera Panenka. Actualment a Catalunya Ràdio és un dels puntals del Tot gira del cap de setmana i també fa informació de bàsquet, una altra de les seves passions.
Amb els anys que porta a la Volta Xevi Soler ha après sobretot “a aprofitar millor el temps”. Ho fa al matí quan els corredors encara no han sortit i estan més relaxats, per parlar-hi i constatar com han preparat l’etapa. Llavors es trasllada al punt d’arribada on segueix la cursa des de la sala de premsa. “És molt millor que no a peu de carretera”, raona especificant que així té molt més controlat tot el que hi passa. A l’arribada fa entrevistes a la roda de premsa, i si té sort pot accedir a algun hotel per conversar amb més profunditat amb un director d’equip o corredor, malgrat reconèixer que “no és especialment fàcil”. Mentrestant el podem escoltar cada hora als butlletins esportius de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació.
En canvi la tasca de Joaquim Merino és dins l’organització de la Volta. Físicament està a la sala de premsa, situada a l’arribada de cada etapa, des d’on gestiona les xarxes i el contingut web en directe. Una hora abans d’iniciar-se ja actualitza fotos, classificacions i notícies, i a través dels comunicats de la “radiovolta” que té l’organització es converteix en l’única narració mentre no hi ha transmissió televisiva, fent-ne actualitzacions cada 20 minuts.
Aquesta feina li va arribar el 2016, després d’haver-se proposat ell mateix per fer-la. Li van acceptar tres setmanes abans d’aquella edició i des de llavors que està periòdicament connectat amb l’organització. Econòmicament afirma que “no m’és rendible perquè deixo de treballar una setmana a la meva feina”, però li compensa pel seu amor pel ciclisme i pel territori. “Aquesta és la gran satisfacció personal que rebo”, assenyala aquest ripollès que és diplomat en Publicitat i Relacions Públiques i treballa com a freelance en comunicació i màrqueting.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't