La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha presentat un estudi sobre els factors de risc de patir lesions en noies esportistes d’entre 11 i 21 anys a Catalunya. El projecte arriba per la falta de recerca en aquest àmbit i per la dificultat a aconseguir dades que puguin ser útils per a totes les noies joves esportistes. Un estudi de prevenció de lesions que incorpora la perspectiva de gènere com a fet diferencial, ja que segons afirma la Dra. Eva Espasa, fins al moment estava poc considerat en la recerca.
Una de les dades que més crida l’atenció és que el 41% de les joves que practiquen esports d’equip, en el cas de l’estudi en futbol, bàsquet i voleibol, pateixen algun tipus de lesió esportiva, sent la zona del turmell la lesió més freqüent amb un 35%. A més, el 51% de les lesions es produeixen en situacions d’entrenament, fet que encara urgeix més que tots els clubs disposin de les suficients dades per ajudar en la prevenció de totes elles.
Per la seva banda, el Dr. Javier Peña comenta que “inicialment no teníem pensat fer cap estudi epidemiològic. Va ser conseqüència que quan volíem accedir a les bases de la problemàtica de les lesions esportives a Catalunya, la immensa majoria són de caràcter privat i estan fragmentades”. Tot s’ha centrat en un estudi retrospectiu de la temporada 2019-20, recollint dades de la temporada 2018-19, on els clubs i les jugadores havien de respondre preguntes anònimes d’un qüestionari a través de 17 clubs amb 168 equips enquestats.
En total s’han recollit dades de 1.235 joves catalanes de diferents esports d’equip, tal com explica una de les investigadores de la recerca, Beatriz Gil. El Dr. Peña comenta la situació d’indefensió de l’esportista respecte a no tenir dades epidemiològiques. De fet, reconeix que a fora de l’Estat no hi ha la mateixa situació, en canvi en l’àmbit nacional només hem trobat dos estudis per poder contrastar.
Per la seva banda, el Dr. Martí Casals comenta que l’estudi és una necessitat d’àmbit local i nacional i que seria ideal tenir un pla nacional que funcionés. Al final, l’estudi és un avís de tot el que es pot arribar a fer. De fet, l’objectiu inicial no era epidemiològic, però quan els clubs coneixen els problemes que poden haver-hi, ens dona a entendre que hem de millorar en l’àmbit educacional.
Com a principals conclusions, el Dr. Peña reconeix que encara falten moltes dades que haurien de venir dels agents de la salut i no de les entitats esportives, i això “eliminaria el biaix que un 16% de les esportistes no tenien el diagnòstic o no el recordaven”.
L’estudi està dins del marc del projecte de SONAR i centrat en les esportistes joves, publicat en un article a la revista Apunts. Educació Física i Esports. En l’estudi també hi han participat membres del grup de recerca Sport, Exercise and Human Movement de la UVic-UCC i del CEEAF, amb la col·laboració dels investigadors Loscos-Fàbregas (Club Deportivo Alavés), Chulvi-Medrano (Universitat de València) i García-de-Alcaraz (INEFC i Universidad de Almería).
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't