L’expertesa que ha anat acumulant en el camp de l’estudi de les lesions esportives ha permès a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) liderar un altre projecte de recerca, aquesta vegada d’àmbit estatal. Si fa uns mesos presentava les primeres conclusions del Sonar Injuries Catalunya, de prevenció de les lesions esportives en infants i adolescents, i engegava el projecte a escala europea, ara ha presentat la xarxa interuniversitària TRIP (Training and Injury Prevention in Young, Female and Long Career Athletes), compartida per nou universitats de Catalunya i l’Estat espanyol, juntament amb una dotzena d’entitats esportives. En aquest cas els objectius seran estudiar l’epidemiologia de les lesions esportives, reflexionar sobre els millors mètodes d’entrenament i les estratègies de prevenció de trastorns associats a joves, dones esportistes i esportistes d’edat avançada, i debatre quines són les millors fórmules per millorar l’educació dels entrenadors i entrenadores, esportistes i famílies. També s’han proposat discutir el paper de l’especialització esportiva primerenca, les diferències de gènere o els processos d’envelliment en les lesions esportives i la pèrdua de rendiment, com també informar els agents de l’àmbit esportiu sobre qüestions que afecten la salut dels esportistes.
“Hem volgut centrar-nos en l’entrenament en joves que està desenvolupant-se però on queda molt camí per recórrer, l’entrenament en dones que sabem que té moltes mancances perquè tot està planificat pel cos d’home i les dones tenim una biologia diferent, i també en un aspecte que cada cop veurem més perquè tenim gent cada vegada més gran que és què passa amb els esportistes que porten molts anys entrenant ja que el cos no és el mateix quan un és petit o gran”, detalla la professora i cap del Departament de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la UVic, Xantal Borràs. La xarxa TRIP, que ha rebut 8.000 euros de finançament de la convocatòria Redes de Investigación en Ciencias del Deporte del Ministeri de Cultura i Esports, compta amb la participació dels grups de recerca SPARG i GETLHIC de la UVic-UCC i amb grups de recerca de la Universitat de Girona, Universitat Ramon Llull, INEFC, Universitat de Lleó, Universitat Francisco de Vitoria (Madrid), Universitat d’Almeria, UOC i Universitat de Múrcia. “La xarxa ens agrupa a persones que investiguem sobre el mateix àmbit i creiem que permetrà sumar sinergies, planificar projectes de recerca i donar-nos a conèixer al sector esportiu”, continua Borràs.
La presentació pública de la iniciativa es va fer dijous en un acte al pavelló Olímpic de Badalona, on van participar una vuitantena de persones i es van fer un total de 13 ponències així com una taula rodona amb els esportistes Esther Guerrero, atleta olímpica en modalitats de mig fons; Inés Victory, una de les joves promeses del voleibol femení espanyol, i Guillem Vives, jugador del Club Joventut Badalona i medallista amb la selecció espanyola de bàsquet. “És important que existeixin espais de reflexió i debat com el que genera aquesta xarxa i aquesta jornada, perquè encara queda camí per recórrer per aconseguir un esport més segur, més centrat en les persones esportistes i on la salut sigui un element central”, afirmava el director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic, Javier Peña. El projecte tindrà un any de durada però els seus impulsors no descarten allargar-lo i demanar una nova convocatòria per continuar investigant.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't