“Si les condicions meteorològiques són bones, es creen corrents tèrmics, tens bona tècnica i un punt de sort, un parapentista pot estar volant vuit o nou hores. Anar del Puig Estela a la Seu d’Urgell i tornar”, afirma el president del club Vol Lliure Cavallera, Xavier Sanfulgencio. Si diumenge miraves el cel de Sant Joan, podies veure-hi una cinquantena de parapents. I és que la vila santjoanina va acollir una prova del Campionat de Catalunya de Hike & Fly (camina i vola en anglès). Un total de 17 parapentistes van prendre-hi part. Els tres primers eren socis del club santjoaní. Jordi Vilalta, de Ripoll, va ser el més ràpid (3h 43min 30seg), per davant d’Aniol García i Fredi Tuset. La prova va compartir sortida amb la Taga Evo 2040, que formava part de la Copa Catalana, i els participants van haver de pujar el Puig Estela corrents –set quilòmetres i 1.200 metres de desnivell positiu– amb el parapent a l’esquena. “Dos d’ells van arribar entre els 20 primers de la cursa del Taga”, subratlla Sanfulgencio. El recorregut anava fins a la vertical de la Ruta del Ferro i virava cap a Camprodon abans de tornar al Puig Estela. D’allà, al Taga, Vallfogona i aterratge final a Sant Joan. Els participants havien de passar per una sèrie de balises perquè fos vàlid. Era un traçat “factible” dissenyat per gent de la federació i del terreny, “que coneix l’aerologia de la zona”.
No van ser els únics que diumenge van aixecar el vol. Una trentena més de voladors van anar a Sant Martí d’Ogassa per pujar fins a la Portella i al Puig Estela. La inauguració oficial de la zona de vol, que s’havia de fer el 26 d’abril de 2020, es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia, però dissabte es van poder treure l’espina. Més d’una trentena de parapentistes es van trobar al Pla d’en Plata d’Ogassa per fer una sortida no competitiva. Van poder fer un vol de baixada “d’un desnivell de 300 metres” i fins i tot les condicions eren prou bones per arribar a Sant Joan. De fet, era una presa de contacte per captar gent que s’hi havia iniciat fa poc. El mateix Sanfulgencio explica que abans de sortir amb el club és imperatiu fer un curs de vol. Les escoles més properes són a Amer i el Berguedà. Un parapentista no ha de tenir una gran condició física, ja que la tècnica és més important, i amb 20 o 25 dies de pràctica ja n’hi ha prou per poder guanyar experiència.
El cap de setmana en què Sant Joan de les Abadesses es va convertir en la capital catalana del Hike & Fly també es va fer una conferència al Palmàs de Carles Torres i Jordi Farré, que van explicar la preparació i l’experiència en primera persona a la cursa X-Pyr, que travessava els Pirineus d’oest a est volant i caminant.
{{ comment.text }}