Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Entrenaments a domicili

Clubs com la Fundació UE Vic i l’OAR Vic han ofert sessions fora de Vic durant el confinament municipal

L’anunci del Procicat d’aquest dijous de passar al confinament comarcal permetrà que a partir de dilluns molts infants i joves puguin reprendre la seva activitat esportiva. Tot i que fins ara ja estava permès l’esport en instal·lacions a l’aire lliure, el confinament municipal va privar per exemple molts futbolistes d’entrenar amb el seu equip. Per això clubs com la Fundació UE Vic o l’OAR Vic van oferir a les famílies la possibilitat de realitzar entrenaments reduïts fora de la capital d’Osona.

La Fundació UE Vic va ser la pionera i va començar després de Reis amb una prova pilot a Taradell que a causa de l’èxit que va tenir es va ampliar fins arribar als 10 municipis. “Vam veure que el 70% dels 370 jugadors que tenim de base eren de Vic però la resta vivien fora i el treball en línia els feia perdre la motivació”, explica Ramon Carrascal, director esportiu de la Fundació UE Vic. Per això van intentar fer grups a tots els pobles on tenien diversos futbolistes i també un entrenador local que els dirigís les sessions. “Alguns ajuntaments ens han deixat camps de futbol però també ho hem fet en pistes o descampats”, detalla. L’encert d’inventar-se aquesta solució el van constatar quan clubs d’altres disciplines com el bàsquet o el patinatge els van contactar per fer el mateix.

Un altre dels clubs grans de Vic que es va trobar amb la urgència de satisfer les necessitats dels seus jugadors residents a altres municipis és l’OAR, amb una quarantena de jugadors i jugadores de la base de fora de la ciutat. “Al principi vam esperar, però quan vam veure que les restriccions s’allargaven vam haver de buscar solucions com aquesta i també arribar a acords amb altres clubs perquè acollissin temporalment nens nostres i al revés”, detalla David Besora, el director esportiu de l’OAR. El club del barri de l’Estadi ha fet entrenaments a Taradell, Calldetenes i Santa Eulàlia de Riuprimer, poble aquest últim on aquest dijous a la tarda alguns pares que portaven els fills a entrenar valoraven positivament la proposta. “És genial. Al principi estava bé fer-ho en línia però després els petits s’avorrien”, afirmava Roger Magem. Al seu costat, Ignasi de Muntanyola valorava “que el club ha estat molt a sobre dels nens per mantenir el contacte” i també destacava “la capacitat i ganes d’adaptació dels entrenadors a la situació per tal que puguin fer esport, que és una activitat molt necessària en un confinament”.

La mesura deixarà d’aplicar-se a partir de dilluns, però la bona acceptació que ha tingut fa que els clubs, que al llarg d’aquest any no han parat de reaccionar al canvi de restriccions, la guardin al calaix de les bones idees per si cal tornar-ne a fer ús.

Conseqüències de la manca d’esport en infants i joves

Molts infants i joves que practiquen esport base han vist estroncada la seva dinàmica esportiva regular arran de la pandèmia i el confinament. Els que practiquen esports a l’aire lliure ja havien reprès l’activitat amb algunes limitacions, però els que ho fan en pavellons no hi tornaran fins dilluns i serà amb un 30% d’aforament i un màxim de sis persones per activitat.

El professor de la UVic-UCC i director del Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física, Javier Peña, apunta que la primera conseqüència d’aquestes aturades és la manca de socialització, però també adverteix que es perden les habilitats tècniques i tàctiques en els esports de cooperació així com tot l’aprenentatge de la competició (el respecte, l’esforç o l’acceptació del resultat). “S’ha de fer un esforç especialment en les generacions que tenen perspectives de progressar perquè perdran molta experiència”, diu. Peña també alerta sobre les aturades intermitents per les conseqüències que poden portar en forma de lesions. “Hi ha hagut molta manca de càrrega específica”, comenta. En aquest context, l’investigador destaca l’esforç que fan les entitats per sobreviure i prestar serveis. “La imaginació i capacitat de reinventar-se de l’esport és encomiable”, ressalta.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 879 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't