Un curs de jutges autonòmics de raid hípic juntament amb un seminari sobre la matèria donaran aquest dissabte el tret de sortida al Vic 2022: Endurance City of the Year, un conjunt d’activitats i competicions hípiques que es faran al llarg d’aquest any a la ciutat i que la convertiran en la capital mundial dels raids. La cita ja s’havia de celebrar fa dos anys, però l’esclat de la pandèmia de covid-19 ho va impedir i finalment serà una realitat ara convertida en l’esdeveniment esportiu més important del món de l’hípica que acollirà el país.
“Esperem que sigui un any brillant per tota la comarca”, confessava la responsable de l’organització, Anna Maxenchs, durant la presentació de la programació. Que es puguin organitzar diverses activitats i proves internacionals de raid hípic a Vic no és una casualitat. “Aquí s’hi troben els millors genets de raid del món. Som una referència a escala mundial amb trenta medalles en els últims deu anys i acollir proves referents és important per mantenir el nivell dels nostres cavalls i genets”, destacava el director tècnic de la Federació Hípica Espanyola, Ignasi Casas, que no amagava que l’objectiu dels combinats estatals, formats en un 90% per genets osonencs, tornarà a ser lluitar per tots els títols en aquestes competicions que es faran a casa.
Després d’aquest primer cap de setmana, la programació continuarà amb el Raid Hípic de promoció del Mercat del Ram de Vic, el 9 d’abril, i el Raid Hípic Internacional de Vic-Osona, que serà Campionat d’Espanya de raid Júnior i prova test de l’Europeu Júnior i Mundial de Joves cavalls, els dies 14, 15 i 16 d’abril. El campió d’Europa de l’especialitat, Àngel Soy, assegurava “que el raid osonenc és sempre d’alta complexitat pel seu recorregut i traçat” i advertia que els participants “hauran de tenir molt coneixement del seu cavall per poder-lo acabar”. El Vic 2022: Endurance City of the Year acabarà passat l’estiu amb les principals proves que es faran del 27 de setembre al 2 d’octubre i que seran el Campionat Mundial de raid de joves cavalls, el Campionat d’Europa de raid júnior i joves genets i la subhasta de cavalls de raid. Una celebració que servirà, també, per posar a l’aparador el sector de cria de cavalls, amb gran importància a la comarca i que tindrà un impacte econòmic estimat d’un milió d’euros. “Estem parlant d’unes sis-centes persones de diferents països i els hotels i cases rurals ja estan plens. L’impacte de posicionament de la comarca és molt important”, ressaltaven des de l’organització, amb ganes que la iniciativa tingui continuïtat amb els anys.
Conscients del pes del sector, des de l’Ajuntament de Vic donaran suport a totes les activitats i també busquen continuar impulsant-lo. “Volem que a la ciutat es facin grans esdeveniments esportius com aquest i també pensem en ells com una de les perles del Centre de Tecnificació de la Catalunya Central que estem a l’espera que aprovi la Generalitat”, deia el regidor d’Esports, Titi Roca. La pandèmia i el canvi de govern català han alentit la posada en marxa d’un centre que preveuen situar a la zona esportiva complementat amb altres esports i amb la participació de la Universitat de Vic-UCC.
{{ comment.text }}