El bàsquet de formació de Catalunya va tornar a ensenyar múscul al Campionat d’Espanya de seleccions autonòmiques Cadet i Infantil que es va fer del 3 al 7 de gener a Huelva. Els combinats catalans van plantar-se a les quatre finals de la competició i el desenllaç va ser de dues medalles d’or –dels dos conjunts femenins– i dues de plata –dels masculins–. En la selecció vencedora en categoria Infantil femení hi havia per cinquè any consecutiu la manlleuenca Laura Díaz i s’hi estrenava el tècnic del Femení Osona Jordi Guarch. Una presència, la seva, amb la qual la Federació Catalana de Basquetbol premiava una vegada més els tècnics de la comarca d’Osona i la seva tasca de formació de joves.
Díaz i Guarch, que eren els ajudants d’Àlex Rodríguez, van proclamar-se campions estatals després de superar dimarts a la final la selecció de Madrid per 45 a 53 i completar invictes un gran torneig. A semifinals es van desfer de la Comunitat Valenciana per 47 a 56, mentre que en la fase prèvia les victòries van ser contra les Balears (49-80), Madrid (77-52), Galícia (48-55) i Astúries (63-55). “La feina ja era bona, però la medalla d’or i haver guanyat tots els partits fa que sigui excepcional”, assegura Guarch, de Caldes de Montbui, que ha compaginat les tasques a la selecció amb les de tècnic del Júnior Preferent del Femení Osona i de segon entrenador del primer equip del club osonenc. Díaz, que amb aquesta ja acumula tres medalles d’or i dues de plata a la competició, explica que “l’objectiu és cada any fer millors jugadores i gaudir de l’experiència” i diu que no hi ha exigència de la federació per mantenir l’alt nivell cada temporada sinó que la pressió se la posen els mateixos tècnics i jugadors. La manlleuenca, que combina les seves funcions de tècnica també de la federació al PDP, el Programa de Detecció i Perfeccionament, amb la seva feina de professora i de jugadora del CB Tona, destaca que “aquest any hem fet un equip tècnic molt bo. Compartíem idea de joc a la pista i hi havia molt consens”. Guarch també apunta com una de les claus de l’èxit aquesta entesa entre tècnics. “Per mi ha estat una experiència brutal. És especial perquè molt poca gent pot viure-ho. Quan m’ho van proposar i el meu club em donar permís vaig dir que sí de seguida i ha anat molt bé. Ens hem entès molt”, detalla.
La feina de Díaz i Guarch ha estat la d’ajudar el tècnic en la presa de decisions tàctiques durant els partits, preparar els entrenaments i analitzar els rivals, però també han estat els encarregats de fer pinya. “S’ha de conviure fora de la pista i fer que les jugadores es coneguin en molt poc temps així com gestionar la rotació de banqueta”, ressalta l’entrenador. Tots dos van participar en el procés d’escollir d’entre els diversos clubs d’arreu del país un grup de jugadores nascudes l’any 2006 i han contribuït, doncs, a convertir-lo en un equip. El millor de la seva edat a tot l’Estat.
{{ comment.text }}