L’encàrrec va ser per a un documental de 20/30 minuts, però va ser impossible. N’han sortit 52, síntesi de pràcticament 30 hores enregistrades recollint, amb les seves protagonistes –i també algun de masculí–, la història del bàsquet femení a Vic des dels seus precedents el 1965 fins al que és avui un club que mobilitza al voltant de 300 persones: el Club Bàsquet Femení Osona.
Un club que és exponent i resultat d’un exercici constant d’empoderament que va vèncer les resistències de l’època i la manera com, en bona mesura, havien cristal·litzat dins del Club Bàsquet Vic, on les noies van acabar sentint-se no prou reconegudes fins al punt de marxar-ne a finals dels dos mil per acabar fundant, el 2012, el Femení Osona.
Reconèixer la seva lluita a l’hora de reivindicar-se en aquest esport “és un acte de justícia històrica”, en paraules de la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vic, Anna Alemany, en un moment que “l’ombra de l’esport masculí era molt allargada”.
Produït per La Kaseta i dirigit per Montse Bover, Canviant les regles del joc recull tot aquest recorregut “d’unes noies i dones que no pretenien altra cosa que jugar a l’esport que els agradava”, deia Bover.
Malgrat les tensions que l’escissió va provocar, “el temps ha demostrat que no ens vam equivocar”, resumia una de les ànimes d’aquell primer grup i presidenta del Femení Osona, Imma Magem.
Al seu costat, noms com Rosa Garcia, Carme Tió, Yolanda Carol, Anna Erra o l’actual directora tècnica, Anna Farrés, posen veu a la història d’aquests gairebé seixanta anys, que també recull el testimoni de Ramon Prat, Xevi Barriobero, Ferran Ballús o Joan Calm, en bona mesura frontissa, còmplices i també artífexs d’aquesta lluita.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't