“Hi ha gent que se’n cansa o no pot compaginar-ho amb la feina, però jo he tingut la sort que m’ha agradat el món de l’arbitratge i em van donar les oportunitats per seguir creixent”, subratlla Adrià Hernández, de Sant Hipòlit de Voltregà, un dels col·legiats que aquesta temporada xiula partits de l’OK Lliga Iberdrola i l’OK Plata.
La tradició d’hoquei patins santhipolitenca el va empènyer a formar-se al Voltregà, arribant a ser porter del primer equip i compartint vestidor amb un històric com Roger Torelló, i després de tenir protagonisme a l’OK Lliga amb el Manlleu i de jugar a Tona, Hernández va decidir canviar d’aires i fitxar pel Rivas (acabat d’ascendir a Primera). Allà, al sud-est de la capital espanyola, va ser on li va sorgir la proposta de ser el jutge dels partits, “ja que a Madrid feien falta més àrbitres”.
L’osonenc va començar a xiular partits al mateix temps que feia de porter a l’equip madrileny. “De mica en mica vaig anar ascendint de categories”, però als 28 anys va haver de penjar els patins perquè “si volia progressar a categories nacionals com a àrbitre havia de deixar-ho”.
Hernández va tornar a Catalunya l’estiu passat: “Ara, jo estic dins la categoria B de la Federació Espanyola”, que permet dirigir duels de la màxima divisió femenina, com també de Plata. “Amb dues setmanes d’antelació sabem el partit que ens toca, intenten que hi hagi una roda i que treballem amb companys diferents; pels desplaçaments, t’ajuden econòmicament amb les dietes i et paguen la feina i els quilòmetres”, tot i que l’allotjament se l’han de buscar. A més, Hernández destaca que “des d’aquest estiu, els partits de Nacional Catalana femenina, per primera vegada, ja compten amb dos col·legiats dins la pista”, un pas endavant per fomentar la igualtat.
El que era una aventura d’un any lluny de casa es va convertir en una oportunitat per a Hernández, que va trobar una vocació que el té ocupat durant els caps de setmana. “Al setembre i al gener hem de passar unes proves físiques i teòriques, cada dues setmanes tenim reunió amb el comitè i, tot i que sempre té preferència les designacions de la Federació Espanyola, si no tens cap partit pots arbitrar des de la catalana fins a tres o quatre partits al dia”.
{{ comment.text }}