QUIOSC DIGITAL BUTLLETINS
Poliesportiu
Motor
Hoquei
Futbol

Mig segle encistellant

El Club Bàsquet Campdevànol arriba als cinquanta anys amb una desena d’equips i més de 200 persones vinculades

La història del Club Bàsquet Campdevànol no s’entén sense la figura de Mercè Guix. La Xè, com la coneixia tothom al poble, té la samarreta penjada a la paret del pavelló que porta el seu nom des del 2008, un any abans de la seva mort amb 87 anys. La Xè va formar part de la secció femenina de bàsquet del poble a principis dels anys seixanta, però no va ser fins al 1972 que va fundar el club i va aconseguir federar dos equips masculins de bàsquet. L’equip Juvenil va jugar el primer partit contra la UE Ripoll i el va perdre 63 a 27. Al principi, el club es deia Club Bàsquet Parroquial de Campdevànol perquè el rector Josep Torres va prometre que cimentaria un espai per jugar per no haver-ho de fer en un camp de terra cedit per les monges. L’entitat va obtenir la seva denominació actual l’any 1975 amb la creació dels estatuts i després de desvincular-se de la parròquia. “La Xè tenia una filosofia de jugar molt perquè la canalla estigués ocupada i de gastar poc”, apunta Valentí Morera, president de la comissió del cinquantenari. Les imatges d’ella conduint la seva furgoneta per portar vuit o nou nens als partits o de posar-se a la pista amb més de 70 anys són història del club. La Xè va veure com s’inaugurava el pavelló l’any 1987 i la seva trajectòria en l’esport de la cistella va ser reconeguda amb la distinció de Forjadora de la Història Esportiva de Catalunya el 1993 i com a Històrica del Bàsquet Català el 2006.

Mercè Guix donant ordres en un partit

En bona part, el CB Campdevànol gaudeix de bona salut gràcies al seu llegat. El club compta amb nou equips en competició i les escoletes del municipi i de Sant Joan de les Abadesses. Hi ha sis equips femenins i tres de masculins. “L’any vinent perdrem el Sènior femení, però guanyarem dos premini mixtos”, apunta el president del club, Ramon Ravés. El club té uns 130 jugadors i 200 persones que hi estan vinculades d’una manera o altra. Els equips femenins viuen un moment dolç, i per exemple l’Infantil i el Júnior femení competeixen al nivell A de la província de Girona amb molt bons resultats. A més, aprofitant l’exili forçat per les obres de remodelació del Mercè Guix, l’equip va expandir-se a Sant Joan. Tot va venir perquè un grup de pares tenien nenes que volien jugar a bàsquet, però “van veure que muntar un club era complicat i es van unir a nosaltres”, diu Ravés. De fet, hi ha equips on gairebé totes les jugadores són de Sant Joan i pobles de la Vall de Camprodon.

Noguera, Corominas i Ravés, en un partit de la primera dècada contra el Granollers

Actualment, l’equip Sènior masculí es troba a Tercera Territorial de Girona, i segons Ravés com a mínim hauria d’estar a Segona Territorial. De fet, fa uns set anys es volia suprimir l’equip, però els jugadors van voler seguir “com una colla d’amics”. Era un equip més autònom que amb el pas dels anys ha guanyat “seriositat” i amb la nova fornada de Sots-21 apujarà el nivell.

La història del CB Campdevànol és llarga i flanquejant la samarreta de la Xè hi ha les de Pep Noguera i Pere Tallant, que van marxar massa aviat. El primer va ser president i jugador de l’entitat i va morir l’any passat de covid. Un “ambaixador” del club que tenia un “gran tir”. A Tallant, que va ser entrenador i coordinador del club, se’l va endur un càncer el 2015. Cada cistella que han fet els jugadors del CB Campdevànol aquest mig segle ha tingut el seu segell. Cap dels tres ja no hi és, però el seu llegat perdura i serà immortal a les parets del Mercè Guix.

Xavi Rabaseda, Sito Alonso i Laia Flores, a la celebració

Aquest divendres i durant tot el cap de setmana, el CB Campdevànol celebrarà els actes del 50è aniversari. Al vespre, al pavelló Mercè Guix, la Federació Catalana de Bàsquet entregarà una placa a l’entitat per commemorar l’efemèride. Tot seguit, l’entrenador de l’UCAM Múrcia de l’ACB i ex del Barça, Sito Alonso, farà una masterclass per a tots els membres del club. Dissabte hi haurà un concurs de two ball –tirs des de diversos punts del camp– i d’habilitats amb eliminatòries al matí i finals a la tarda, on es donaran premis als guanyadors. Diumenge al matí, el campió del món i ex del Barça Xavi Rabaseda i la jugadora de l’UNI Girona Laia Flores parlaran de la seva trajectòria. A les 2, la plaça Coberta del barri de l’Estació acollirà un dinar de gala per celebrar el cinquantenari. Durant l’any també està previst que l’exjugador del Manresa Rafa Martínez hi faci classes de tir i al setembre es disputaran les finals del campionats de Catalunya de la categoria Infantil femení de nivell A.

LA PREGUNTA

Està a favor que Espanya compri armes a Israel?

31%
69%
En aquesta enquesta han votat 111 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

Fes un comentari

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't