L’Ajuntament de Queralbs vol preservar el seu entorn natural com sigui i fa uns dies va aprovar una ordenança reguladora de preus públics per a la realització de curses de muntanya dins el seu terme municipal, que hauran de pagar les persones físiques o jurídiques que es beneficiïn d’aquestes activitats esportives. L’alcaldessa, Imma Constans (JxQueralbs), va detallar que les curses han crescut de forma exponencial els darrers temps “amb 10 o 11 cada any”, i arran de la creació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser “cal fer una utilització raonable del medi ambient i, és clar, si passen 300 persones per un mateix camí s’acaba malmetent”. L’ordenança pretén que la gent que participi en les proves gaudeixi del paisatge i les empreses que les gestionen posin en relleu aquest valor natural.
El consistori ha elaborat una taula de preus que recull cinc trams de quilometratge diferents que van des de les curses de menys de 15 quilòmetres fins a aquelles que superen el centenar i el nombre de participants que hi corren –sis trams on el més alt és el de 1.500 persones–. Per exemple, la quota més alta és de 225 euros a pagar en el cas que la prova sigui de més de 100 quilòmetres i hi hagi el tram més alt d’atletes. De fet, els preus oscil·len entre els 50 euros –menys de 15 quilòmetres i de 149 participants– i aquesta xifra. Uns diners que han de servir per pagar actuacions “com la reconstrucció d’una tartera que es malmeti”. A més, l’ordenança també preveu diversos supòsits. Per exemple, si una cursa conté més d’una modalitat –un duatló– haurà de pagar per cadascuna. Les curses de neu tindran un descompte del 20% i les de ciclisme incrementaran el preu en un 10%. D’altra banda, les curses organitzades per una entitat d’utilitat pública reconeguda per l’administració tindran un descompte del 50%. “Seria el cas de les curses pel càncer”, deia.
Constans apuntava que “s’han llançat a la piscina” i que hauran de veure com funciona per si s’ha de modificar. De totes maneres, l’alcaldessa va insistir que no tenen afany recaptador “sinó que volen fer pedagogia i que es valori l’entorn natural”. El fet de no demanar l’autorització a l’Ajuntament, de no comunicar quants participants hi ha o la no recollida del marcatge i neteja del recorregut són accions que poden comportar sancions als organitzadors d’entre 750 i 3.000 euros i la denegació del permís de fer proves d’un a dos anys. L’Olla de Núria, els Bastions o l’Entrevalls són algunes de les proves afectades.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't