Als anys 60, el ciclista Joan Vila es va convertir en una figura pública molt estimada pel poble de Santa Eugènia de Berga. Vila va ser una de les primeres persones a guanyar-se una popularitat insòlita entre tots els veïns. Salvador Ayats i Pitu Pastisser serien els principals responsables d’introduir Vila en el món del ciclisme. Pel fet de provenir d’una família humil, la gent del poble va ajudar-lo en la compra d’una bicicleta perquè pogués començar a competir en diferents curses a Granollers, Igualada o Manresa. A partir de llavors fitxa per diferents equips ciclistes, tot començant, en categoria júnior, amb el Nicky’s de Terrassa. Fins que arriba a un nou equip semiprofessional, el Picadero Damm, on exerceix la funció de gregari de l’equip. I més endavant, l’Agrupació Ciclista Montjuïc veu la seva progressió i l’acaba fitxant.
Un dels grans exemples del tracte proper i l’admiració que rebia Vila per part dels habitants de Santa Eugènia es produïa quan en algunes curses riuades de persones del poble sortien en moto o tren per anar-lo a veure competir a Montjuïc i allà on fos necessari.
Entre els seus grans èxits, cal destacar la victòria al Trofeu Canto Arroyo, on va competir contra ciclistes de primera fila considerats com els millors del món com Jacques Anquetil o Raymond Poulidor, sobretot a Montjuïc. També va ser sisè en una volta Andalusia, va vèncer en una etapa a la volta Astúries i va guanyar moltes curses que eren puntuables per a diferents trofeus a Cornellà, Figueres i a molts altres punts del territori català.
Joan Vila, a causa d’una pulmonia, mor a l’edat de 22 anys. Un fet que genera molta consternació a tot el poble. Després de la seva mort, molts mitjans es van fer ressò dels fets com Mundo Deportivo o La Vanguardia, que parlaven de l’adeu d’una gran promesa. Un mes després de la seva defunció, la Federació Catalana va aprovar dues curses, una de les quals era el Trofeu Joan Vila. El recorregut de 120km anava de Montjuïc a Santa Eugènia de Berga per homenatjar la seva figura.
Genís Pratdesaba és la persona que des de fa 10 mesos s’encarrega de recopilar-ne tota la informació, explicant que l’interès per la vida de Joan Vila li ve de lluny: “Recordo que quan era petit anava al cementiri amb el meu pare i em recordava sempre la seva figura”. En l’actualitat, afirma que hi ha previst diferents actes d’homenatge. En primer lloc, ja des de fa dos anys a Santa Eugènia hi té lloc una cronoescalada amb molt d’èxit per la festa major, que comença des del barri de l’Arumí fins a dalt de Sant Marc. En aquest sentit confirma que “dos nois de la junta ja han acceptat que aquesta carrera pugui portar el nom de Joan Vila, vestint unes samarretes amb els colors del seu últim equip on hi hagi escrit “Joan Vila in Memoriam”.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't