Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Reflexions de globalització i esport

La UVic-UCC i la Solent University britànica publiquen un llibre sobre la relació entre l’esport i la política en temps de reformulació de les identitats nacionals


25/10/2020
Vic

L’estratègia d’internacionalització de la UVic-UCC ha fet un pas endavant aquest mes d’octubre amb la publicació del llibre Sport, Globalization and Identity. New Perspectives on Regions and Nations (Routledge, 2020). Es tracta d’una obra acadèmica que han editat conjuntament la universitat vigatana i la Solent University (Southampton, Regne Unit) per abordar des de diferents perspectives alguns dels aspectes més controvertits de la relació entre l’esport i la política en temps de globalització.

L’obra col·lectiva, amb catorze contribucions d’especialistes, és fruit d’un acord entre les dues universitats que va néixer en el marc del primer congrés en Regionalism, Nationalism and Contemporary International Sport, organitzat el 2017 a la UVic-UCC. “El congrés va ser un èxit perquè vam aconseguir molta acceptació del sector i després vam pensar que també podia funcionar fer arribar la recerca al mercat editorial. Hem aconseguit publicar-lo a una de les editorials més ben indexades del món”, detalla el professor Xavier Ginesta, editor del llibre juntament amb el també professor Jim O’Brien i el CEO de la consultora In the Zone, Russell Holden. “Acadèmicament sempre és important renovar posicionaments i aquest llibre actualitza els plantejaments i els casos pràctics sobre com s’està adaptant l’esport al segle XXI i com es veuen afectades les identitats globals i locals”, apunta Ginesta. A més a més, ho fa amb contribucions de referents mundials en la recerca en els àmbits de la comunicació i l’esport com és el cas de Raymond Boyle, catedràtic de Comunicació i director del Center for Cultural Policy Research de la Universitat de Glasgow, o de la professora de la Universitat de Tel Aviv (Israel) Alina Bernstein, experta en la relació entre les polítiques de gènere, la comunicació i l’esport.

A banda de Ginesta, de la UVic-UCC també hi han participat Raúl Martínez Corcuera, Sergi Solà, Jordi de San Eugenio i Toni Sellas, de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Albert Juncà, de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, així com l’exestudiant de Periodisme Adrià Soldevila. Martínez Corcuera juntament amb Max Mauro analitzen el llenguatge racista que es deriva de les retransmissions esportives del clàssic de La Liga; Ginesta i Juncà a sis mans amb O’Brien comparen el procés de comercialització del futbol i les resistències a aquesta tendència a La Liga i a la Premier League; el mateix Ginesta amb De San Eugenio i Soldevila reflexionen sobre la formació de les multinacionals de l’entreteniment, mentre que Sellas i Solà s’endinsen en l’anàlisi de com les retransmissions esportives a Catalunya han ajudat a forjar identitats.

El llibre ha estat possible gràcies a l’ajuda del Consultori Bayés, a través d’un projecte de transferència de coneixement, i de Paul E. Marshall, que n’ha fet la correcció lingüística.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 871 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't