Futbol
Hoquei
Motor
Poliesportiu

Revolucionaris de l’esport

Una mostra de la UVic-UCC recorda esportistes que han canviat el rumb de la seva disciplina


10/05/2021
Vic

Hi ha esportistes que han revolucionat l’esport. Sense ser els millors en la seva disciplina han aconseguit marcar un abans i un després gràcies a les aportacions tècniques, socials o fins i tot polítiques que han fet en el seu àmbit. És el cas del ciclista italià Gino Bartali, que cada dia pedalejava 400 quilòmetres per entrenar-se per al Giro i ho feia amb fotografies i material que van permetre salvar la vida a 800 jueus, o de l’atleta nord-americà Dick Fosbury, que va canviar la forma i la mecànica dels salts d’alçada i va començar a efectuar-los d’esquena. Aquestes dues històries que coneixia Ramon Verdaguer, del Servei d’Esports de la UVic, juntament amb la constatació que molts estudiants no coneixen esportistes del segle passat, el va portar a impulsar una mostra que ha cocomissariat amb el professor de Màrqueting Esportiu Xavier Ginesta, que porta per nom “Revolucionant l’esport” i on han participat diversos departaments de la UVic-UCC.
“Era una idea que tenia al calaix de fa temps i que amb la baixada de la feina per la pandèmia vaig poder enfilar. És una mostra viva i la idea és que es pugui ampliar amb altres esportistes i que pugui ser itinerant”, explica Verdaguer. “L’esport és una gran eina de transformació social i en Ramon va tenir la brillant idea de posar-ho de manifest. Aquí els investigadors hem estat la crossa del PAS (Personal d’Administració i Serveis)”, ressalta Ginesta.

L’exposició, que es va inaugurar dimarts a l’Espai Vernis de la UVic, agrupa els esportistes per la seva evolució tècnica (Miguel de la Quadra-Salcedo en el llançament de javelina, Antonin Panenka en el xut de penal, Olga Kórbut en gimnàstica artística o Reindhold Messner en alpinisme), per la lluita per la igualtat de gènere (el cas de les atletes Katherine Switzer i María José M. Patiño, la ciclista Alfonsina Strada, la tennista Billie Jean King i la nedadora Montserrat Tresserras) o per la contribució històrica (com Adebe Bikila, que va ser el primer gran ambaixador de l’Àfrica a uns Jocs Olímpics). Noms menys recordats que els de Leo Messi, Usain Bolt o Michael Jordan però que van deixar petjada com a pioners en diverses disciplines.

Una protagonista participativa en l’exposició

Dels 12 protagonistes de “Revolucionant l’esport”, l’exatleta María José Martínez Patiño ha participat activament en l’elaboració de la mostra. Aquesta gallega va ser víctima dels errors de l’anàlisi de cromosoma que es feia als anys 80 per verificar el gènere dels esportistes. Va ser apartada de les competicions per tenir un cariotip XY, però va guanyar diverses demandes que van invalidar la normativa i va demostrar que la seva anomalia genètica no li suposava cap avantatge perquè tenia insensibilitat als andrògens. “Va ser un treball laboriós, solitari i molt complex d’assimilar el que vaig haver de fer. La dona ha patit molt al llarg de la història”, lamenta Martínez Patiño, que ara és professora a la Universitat de Vigo i forma part del grup d’experts del COI. “No vaig arribar a anar a uns Jocs Olímpics, però vaig guanyar una medalla d’or per a moltes dones intersexuals. L’esport és un mirall per arribar als altres àmbits”, afegeix.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 889 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't