Poliesportiu
Motor
Hoquei
Futbol

Sant Joan, embrió del bicitrial

La celebració dels Tres Dies de Trial de Caramelles, als anys setanta, va ser l’inici d’aquest esport a Catalunya

Ariadna Reche

Alguns aficionats consideren que el municipi de Sant Joan de les Abadesses, amb la celebració a la dècada dels setanta dels Tres Dies de Trial de Caramelles, va ser un dels focus on es va començar a gestar aquest esport a Catalunya.

Alguns aficionats consideren que el municipi de Sant Joan de les Abadesses, amb la celebració a la dècada dels setanta dels Tres Dies de Trial de Caramelles, va ser un dels focus on es va començar a gestar aquest esport a Catalunya.

L’any 1977, un grup d’adolescents de Sant Joan de les Abadesses va organitzar el primer Tres Dies de Trial de Caramelles, un campionat de bicitrial inspirat en el de motos de Santigosa, que ja feia sis anys que estava en actiu. Xavier Tarré, Jordi Juncà i Quico Colom, tres dels impulsors, recorden que, fascinats per les exhibicions dels campions del món, volien imitar els més grans i replicaven “tot allò que feien les motos”, fins i tot el sistema de puntuació. D’aquí que comencessin a canviar peces de les seves bicicletes per adaptar-les a la muntanya. “Utilitzàvem unes bicis de la marca Tijer, li dèiem, que compràvem a una botiga que hi havia al barri vell. Canviàvem les rodes perquè fossin més gruixudes i imitessin més les motos”, recorda Tarré. “Cadascú s’hi feia alguna cosa, però cap canvi important”, diu Juncà.

Tarré va endur-se la victòria de la primera edició amb un trofeu que ell mateix havia soldat al taller mecànic de casa i on consta, escrit al peu, la data de 1977. Juncà va ser el guanyador de la segona edició, un any més tard. La copa que en conserva ja no era feta a mà. “Es deia Caramelles perquè fèiem una volta que passava per la casa de pagès”, revela Colom. “Tothom col·laborava”, expliquen, “o bé fent els dorsals i cosint-los o fent de control…”. Amb l’ajuda d’amics i familiars, van aconseguir fer-ne dues edicions amb una vintena de participants i vora vint zones diàries. “Cada dia era diferent: hi havia jornades amb més rius, més baixades o més equilibri”, diu Juncà, i afegeix: “Sortíem cada dia amb la bici”. Amb Tarré coincideixen que aprofitaven el migdia, després de l’escola i abans de dinar, per entrenar. Ara, els tres amics es reuneixen els diumenges a Sant Joan per fer sortides en bicicleta de muntanya: “Vam crear una afició que encara dura”.

Paral·lelament al de Caramelles, a Sabadell, el mateix 1977, es va celebrar el primer Campionat de Catalunya i ja abans hi ha competicions documentades a Calella i Sant Feliu de Codines. L’any 1979, l’expilot Pere Pi, que aleshores treballava com a director de Montesa, va definir el reglament del Trialsín i va començar a comercialitzar bicicletes creades específicament per a aquest esport.

L’afició a Sant Joan de les Abadesses ha continuat fins a l’actualitat. L’any 2008 es va inaugurar el primer bike park trail a prop de les cinc fonts, sobre l’àrea d’autocaravanes. I des de fa poc més d’un any, el Motoclub Abadesses en té un de nou instal·lat a prop de l’institut on, cada divendres, entrenen una desena de nens i nenes. “Ens pot servir de planter per a futurs pilots de trial en moto”, asseguren els responsables.

LA PREGUNTA

Qui guanyarà l’Eurocopa de futbol?

En aquesta enquesta han votat 224 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't