“Això passa per no entrenar.” És una frase habitual en el món de l’esport quan no surten les coses. A Roda de Ter, però, la sentència s’ha convertit en un perfil a TikTok i Instagram (@aixopassapernoentrenar) que amb molt d’humor i bon rotllo ha permès tirar endavant a l’equip sènior femení del Club Bàsquet Roda.
I és que el problema de la plantilla que competeix a 2a Territorial no ha estat per no entrenar bé –de fet, es troben en plena lluita per l’ascens de categoria–, sinó que a mitja temporada “ens vam quedar sense entrenador”, explica Berta Riera, una de les jugadores del conjunt rodenc.
El contratemps va tornar a obrir un meló ja conegut per les blanc-i-blaves així com també per molts clubs osonencs, i és que cada curs “tenim feina per trobar-ne”.
El motiu d’aquesta dificultat per trobar un responsable per a la banqueta d’un equip de poble petit recau en l’oferta escassa d’entrenadors de bàsquet que hi ha a la comarca i la titulació que necessiten per exercir a nivell sènior, dos requisits que limiten molt els candidats en el mercat osonenc. “I els que ho compleixen de seguida tenen ofertes de clubs més grans”, lamenta Riera.
I és que per dirigir equips en categoria sènior com la 2a i la 1a Territorial cal tenir el primer nivell de formació de la Federació Catalana de Bàsquet. Això significa que, d’una banda, per accedir a aquest curs ja s’ha hagut de fer una primera formació inicial, i que per treure’s aquest segon títol federatiu “cal dedicar-hi força hores, fer treballs i exàmens, i té un cost”, amb l’afegitó que la majoria de vegades la part presencial del curs “es fa a Barcelona”.
En resum, un seguit de circumstàncies que de ben segur milloren els coneixements i les capacitats dels entrenadors, però que no ajuden a ampliar l’oferta de persones amb opcions per entrenar equips sèniors de bàsquet en una comarca com la d’Osona.
Així doncs, sense entrenador just abans de Setmana Santa, van haver de recórrer al tècnic de l’equip júnior del Roda perquè les dirigís en el duel que van disputar a Llívia, ja que si presentes un preparador sense la titulació reglada “reps una multa”.
La provisionalitat no es podia allargar gaire més, i a través de les xarxes socials van fer una crida per buscar entrenador. I va funcionar. Després de rebre diverses candidatures, “hi havia un candidat que complia els requisits”, i després de conversar amb el club “hi va haver entesa”.
Es tracta de Marc Garcia, de Granollers, que assumirà el repte d’aconseguir l’ascens amb una plantilla rodenca que ja havia militat en categories superiors: “Tenim la il·lusió de tornar on ja havíem estat”, ressalta Riera.
Aprofitant l’enrenou a les xarxes, i tornant a l’objectiu inicial dels perfils de TikTok i Instagram, les jugadores del CB Roda volen donar més visibilitat a l’esport femení, i en especial al seu poble, on l’hoquei i el futbol “té molta tirada”, però asseguren que qui les vagi a veure al bàsquet “també veurà un molt bon espectacle”.
I és que tal com comencen molts dels seus vídeos, el que els agradaria a les jugadores és que en les properes setmanes, ja amb entrenador nou, quan facin el seu característic crit de “Bona nit, jovent de Roda”, a les graderies els respongui un bon grapat de gent que s’ha enganxat al bàsquet.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't