El 30 de gener de 2020 –aquest dissabte fa just un any– el vigatà Albert Aumatell va ser una de les 19 persones de l’Estat espanyol que van haver de ser evacuades de Wuhan, la primera ciutat devastada per la Covid-19 i considerada l’epicentre de la pandèmia, fet que va obligar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a declarar l’emergència internacional. Aumatell feia uns mesos que era a la Xina per exercir d’entrenador de futbol al Wuhan Shangwen, el futbol base del Wuhan Three Towns FC, i abans de tornar a Osona va haver de fer una quarantena a l’Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid. Al seu company de club Marc Franquesa, dels Hostalets de Balenyà, el tancament de Wuhan el va agafar a Bali de vacances d’any nou xinès i des d’allà i fent escala a Singapur només va poder volar cap a Barcelona, on a l’aterrar es va sotmetre a una revisió mèdica a l’Hospital Clínic. Cap d’ells dos va contraure la malaltia a la Xina i un any després d’aquest periple estan exercint novament les seves funcions d’entrenadors de porters al club d’una ciutat que ha recuperat el ritme prepandèmic.
Aumatell i Franquesa van poder tornar a Wuhan el passat mes de setembre, després de set mesos de tancament d’aquesta metròpoli del gegant asiàtic i un cop van haver donat negatiu de Covid-19 a quatre testos i van haver omplert diversos qüestionaris. “Vam marxar el dia 12 amb una PCR negativa de Barcelona i quan vam arribar a Shangai ens en van fer una altra i ens van portar a un hotel a fer quinze dies de quarantena. Just a la sortida, ens van fer una altra PCR i quan vam arribar a Wuhan, l’última. A més a més, els primers dies ens deien que no anéssim enlloc per prevenció”, explica Aumatell, que recorda que a l’arribada a la ciutat on viuen els van avançar que ara era “la més segura del món”. Una afirmació que ells no qüestionen veient les fortes mesures de seguretat i control que ha imposat el govern xinès, entre les quals una aplicació al mòbil amb un codi que regula l’accés a zones amb alta afluència de gent. “Si et surt verd pots passar i si és taronja o vermell és que has estat en contacte amb algun positiu”, comenten els dos tècnics, que des del seu retorn a la Xina han pogut gaudir de plaers ordinaris d’abans de la pandèmia com són els bars, els restaurants, els centres comercials i fins i tot les discoteques.

“Hi ha molta gent als carrers i la sensació és que no tenen por dels grups. Aquí en una discoteca hi pot arribar a haver 3.000 persones. Va ser llarg, però posar-se tan durs els ha permès obrir-ho tot de nou”, afirma Franquesa. Al carrer tothom porta mascareta però remarquen que no és una obligació sinó una recomanació i ells, per exemple, no la porten a les oficines del club on preparen els entrenaments dels 800 jugadors que en formen part. “Saps que sempre el pots agafar, però fem vida normal com l’any passat i no sabem que hi hagi casos ni hi ha cap sensació de perill”, diu Aumatell. Els dos osonencs i la quinzena de tècnics més de l’Estat espanyol que hi ha al club ho van poder comprovar especialment per Cap d’Any, quan van celebrar l’arribada del 2021 tots junts en una taula en un restaurant amb altres grups “on la gent s’abraçava i es desitjava una bona entrada d’any”.
L’única amenaça en aquest oasi sanitari són, de moment, alguns brots a la zona de Pequín i la proximitat de l’any nou xinès d’aquí a quinze dies, motiu pel qual des del club els han demanat que no surtin de la ciutat durant els dies que tindran de vacances per si es produeix un altre tancament en cas d’una nova expansió d’un virus del qual desconeixen l’abast real al país. “El que va passar l’any passat és un tema del qual no es parla perquè no els agrada. Quan érem a Catalunya i conversàvem amb els nostres traductors per temes de feina només ens deien que vigiléssim molt, però ara no en donen més informació ni dades”, assegura Franquesa.
Wuhan i la Xina estan intentant passar pàgina d’un capítol del qual van ser protagonistes ara fa un any i sobre el qual un equip d’experts de l’OMS està investigant sobre el terreny des d’aquest dijous. Volen descobrir els orígens del SARS-CoV-2 en el marc d’una missió que s’ha endarrerit 10 mesos per les traves que ha posat el govern xinès a l’organisme i que no es preveu que tingui una conclusió fins d’aquí a uns anys.
Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't