No hi ha la certesa absoluta que la representació de Nit de Reis de Sant Quirze de Besora sigui l’única de Catalunya. Però si més no els seus organitzadors no tenen constància de cap altre lloc on es faci anualment aquesta obra d’Apel·les Mestres, i que s’hagi convertit en una tradició tan arrelada com els mateixos Pastorets. Enguany la música serà més protagonista del que ja és habitual en les tres representacions que aquests dies tindran lloc al Teatre Centre: una de les novetats, a part del retorn a la plena normalitat, serà l’estrena de la nova orquestració que s’ha fet d’una part de la música, obra de Xevi Capdevila.
Nit de Reis. Conte a la vora el foc en dos actes ja va ser concebuda pel seu autor com un conte musical. L’any 1906, es va estrenar al Teatre Principal de Barcelona amb la partitura que havia compost Enric Morera, un dels músics més insignes de la Catalunya de principis del segle XX. A Sant Quirze, s’ha fet sempre amb l’acompanyament d’un piano. Feia temps, però, que a Josep Capdevila, músic santquirzenc autodidacte, li rondava pel cap la idea de fer una orquestració completa de la partitura. Tot semblava prou fàcil perquè només calia buscar a l’Arxiu Nacional de Catalunya els originals de Morera, treure’n les particel·les per a diferents instruments i tirar endavant. “Però la sorpresa va ser que aquella música no s’assemblava al que tocàvem aquí”, explica Marta Vilardell, directora tècnica de Nit de Reis. Només alguns moments ho recordaven llunyanament.
Què havia passat? Possiblement, algú trobava que la música de Morera era massa difícil i en va fer “una transcripció senzilla” perquè el pianista del Teatre Centre pogués tocar la melodia quan cantaven. “No sabem qui va ser, la firma no s’identifica”, diu Vilardell. Davant d’això, van decidir partir del que ja tenien i encarregar una instrumentació nova a Xevi Capdevila. No per a tota l’obra, però sí per a tres peces de la segona part, “on la música agafa més pompa”. Sonaran en directe amb piano, fagot, clarinet, bombardí, flauta travessera i acordió, gràcies a músics voluntaris –no santquirzencs, la majoria– que hi col·laboren desinteressadament. Així ho fa la cinquantena de persones que intervenen en la representació, sota la direcció artística de Nati Picazo i la musical de Rosmi Ballaró. Les representacions de Nit de Reis seran divendres i diumenge a les 6 i dissabte a 2/4 de 8.
{{ comment.text }}