Tretze entitats ecologistes de Catalunya, entre les quals hi ha el Grup de Defensa del Ter (GDT), amb seu a Manlleu i la Vall del Ges, de Sant Pere de Torelló, van participar dimecres passat en una acció reivindicativa davant la seu del DARP a Barcelona. Vestits com si fossin porcs denuncien que Catalunya “s’està convertint en un gran femer” per l’acció dels purins dels porcs i reclamen una “moratòria de noves granges de porcs i l’ampliació de les existents”. L’acció arriba en un moment en què molts ramaders, en el cas d’Osona, han demanat permisos per ampliar davant l’aprovació definitiva al juliol del nou decret de dejeccions ramaderes, que comportarà per a almenys 37 municipis d’Osona una moratòria temporal de permisos. Això passa perquè en aquests llocs hi ha un índex de càrrega ramadera superior a l’1,2, que és el que marca la llei. La mitjana d’Osona ja era de l’1,5 l’any 2017. De fet, les entitats que s’han manifestat han calculat que hi ha 10 comarques catalanes on es produeix el 75% dels porcs, una densitat de mitjana de 614 porcs per quilòmetre quadrat. Osona encara supera aquesta densitat, tenint en compte que té capacitat de tenir un milió de porcs i un total de 1.245,2 quilòmetres quadrats. Municipis osonencs també estan entre els 139 de tot Catalunya amb més concentració de nitrats a l’aigua.
El manifest de les 13 entitats demana que s’implementi un pla de descontaminació dels aqüífers, que es deneguin les peticions d’ampliació en zones vulnerables, que es creï un cànon que repercuteixi sobre els titulars de les explotacions ramaderes responsables de la contaminació del sòl i l’aigua, que es revisi la situació de totes les explotacions i que s’obligui a analitzar els sòls on s’aboca.
Denuncien que es posin 1.100 porcs a Beulaigua, al Lluçanès
Els grups ecologistes Lluçanès Viu i el Grup de Defensa del Ter així com diferents veïns de la zona han denunciat que es reobri una granja de porcs al nucli de Beulaigua, a Sant Martí d’Albars. Segons les entitats s’han reformat i ampliat les naus per a 1.100 porcs d’engreix. Les entitats denuncien que les instal·lacions “estan paret per paret amb les cases del nucli urbà” i que “els propietaris s’han venut altres granges fora d’aquest nucli urbà per reobrir aquesta”. Presentaran aquest cas al síndic de greuges. El DARP ha confirmat que la granja té els permisos necessaris, que ja funcionava i el que ha fet és passar de ser una granja de mares a una d’engreix.
{{ comment.text }}