La CUP s’estrena al Voltreganès en les eleccions municipals del 26 de maig amb dues candidatures, una a les Masies de Voltregà i una a Sant Hipòlit, integrades indistintament per persones dels dos municipis. Això explica que la candidata a l’alcaldia de Sant Hipòlit, Marta Boixeda, sigui una veïna de Vinyoles i, per tant, de les Masies de Voltregà. Administrativa de professió, mare de quatre fills i amb 42 anys, Boixeda s’ha implicat en política a partir del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i “de l’empresonament i l’exili del govern, i la situació d’excepcionalitat” que va venir després. Un procés personal que va començar primer al CDR i després amb el grup de persones que han creat el nucli de suport a la CUP al Voltreganès.
L’objectiu pel 26-M, diu Boixeda, és “guanyar i canviar-ho tot”. Com a segon escenari considera l’opció d’“intentar formar un govern independentista”. I descarta d’entrada cap acord amb el PSC, que concorrerà a aquestes eleccions com a Sumem per Sant Hipòlit. “Amb el clan del 155 no hi farem cap pacte”, afirma Boixeda. S’obre a parlar, per tant, amb Junts per Sant Hipòlit i Som Voltregà, els grups que governen actualment, després de la moció de censura al socialista Xavier Vilamala.
La CUP de Sant Hipòlit prioritzarà l’àmbit social en el programa electoral perquè “el benestar i la igualtat és el primer”. Sobre la fusió de Sant Hipòlit i les Masies, un tema recorrent de debat polític al Voltreganès, Marta Boixeda admet que dins de la CUP no hi ha una posició unitària. Per això considera que caldria decidir-ho “en un referèndum”. Per Boixeda, la comunitat de municipis actual és una eina útil que no pot estar subjecte a “si hi ha o no el mateix equip de govern als dos municipis”.
{{ comment.text }}