Mireia Solerdelcoll (Manlleu, 1988), que acaba de completar l’especialitat de Psiquiatria a l’Hospital Clínic de Barcelona, ha obtingut una de les selectives Beques de Formació Avançada en Psiquiatria i Psicologia del Nen i l’Adolescent, que concedeix la Fundació Alicia Koplowitz i que li permetrà, durant dos anys, estudiar a l’Institute of Psychiatry at the Maudsley King’s College, de Londres. S’hi incorporarà el proper mes de setembre. Actualment no existeix a l’Estat espanyol l’especialitat específica de psiquiatria infanto-juvenil, com sí a la majoria de països d’Europa.
Exalumna de La Salle de Manlleu, quan va acabar Medicina, al campus del Clínic de la UB, Solerdelcoll tenia clar que volia enfocar el seu futur mèdic cap a l’atenció d’infants i joves, tot i que va dubtar entre les especialitats de Pediatria i Psicologia. Al final es va decantar per aquesta segona, tot i ser conscient que, acadèmicament, només es dediquen quatre mesos dels quatre anys del MIR a formar-los en aquesta franja. Per sort, va poder escollir el mateix Hospital Clínic per fer l’especialitat, un dels pocs que disposen d’un Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil (SPPIJ), fet que li ha permès de passar més d’un any en contacte amb pacients menors d’edat. Una formació que va poder acabar d’enriquir, a més, amb una estada de mig any (entre l’agost de 2018 i el gener de 2019) al The Zucker Hillside Hospital de Nova York, on va centrar l’àmbit de recerca a l’entorn del trastorn bipolar en infants i adolescents.
La beca que li han concedit –només cinc en tot l’Estat– és de les considerades “de retorn”, perquè impliquen un tercer any acadèmic a completar a l’hospital de l’Estat espanyol que ella esculli. Ara mateix la seva prioritat seria tornar al Clínic, per enllaçar el final de la beca amb el doctorat, amb el qual abordaria un dels aspectes que més l’atreu de l’especialitat, “la prevenció i la detecció precoç”, en concret a l’entorn dels trastorns psicòtics.
La mateixa Solerdelcoll, que en aquests anys ja ha publicat quatre articles, ha presentat comunicacions en congressos i ha participat com a ponent en simposis, recorda que entre un 10 i un 20 per cent dels infants i joves pateix algun trastorn mental abans d’arribar als 18 anys. Precisament un 75% d’aquestes trastorns s’activen abans de la majoria d’edat, amb la qual cosa “com més aviat es comença a intervenir en el pronòstic i el tractament, molt millor”, adverteix la psiquiatra manlleuenca.
Sense especialitat a l’Estat espanyol
L’Estat espanyol continua sense tenir l’especialitat mèdica de psiquiatria infantil i adolescent, com requereix una directiva de la UE. A tot Europa només Bulgària es troba en la mateixa situació. Avui, els menors d’edat són atesos per psiquiatres generals, que sovint s’han hagut de formar pel seu compte per cobrir les especificitats que requereix aquesta franja d’edat. L’any 2009 el govern de Rodríguez Zapatero va anunciar la creació de l’especialitat, però mai es va acabar de consumar. De fet, existeix un esborrany de reial decret elaborat des de fa més d’un any, que continua encallat. Al darrere hi ha motivacions polítiques però també econòmiques, perquè crear la nova titulació implicaria destinar-hi partides econòmiques específiques.
{{ comment.text }}