EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Baltasars de veritat

“Demana al teu ajuntament que aquest any vingui el rei Baltasar, però que vingui el de veritat”, diuen al vídeo de la campanya #BaltasarDeVeritat, que promou l’entitat Casa nostra, casa vostra i que compta amb la participació de les osonenques Yolanda i Kathy Sey, del grup The Sey Sisters

El 9 Nou
02/01/2019
Vic

“Demana al teu ajuntament que aquest any vingui el rei Baltasar, però que vingui el de veritat”, diuen al vídeo de la campanya #BaltasarDeVeritat, que promou l’entitat Casa nostra, casa vostra i que compta amb la participació de les osonenques Yolanda i Kathy Sey, del grup The Sey Sisters. La campanya s’ha difós a través de les xarxes socials i reclama que els ajuntaments que encara no ho fan, que en facin partícips les persones de pell negra, com les protagonistes de les campanyes, a les comitives reials.

Per Yolanda Sey, “aquesta és una iniciativa necessària perquè cal denunciar la caricaturització que es fa a les cavalcades del rei negre”. Sey explica que, pels lligams que tenen amb Centelles, han intentat que la cavalcada centellenca també s’adhereixin a aquest canvi i el rei Baltasar sigui de pell negra. Segons Sey, es va fer una reunió que no va ser fructífera i, malauradament, “es continua fent una cavalcada basada en estereotips racistes”. Segons ella, “quan jo era petita no em veia identificada amb el seguici del rei Baltasar”.

Des de la Comissió de Reis de Centelles, consultada per EL 9 NOU, afirmen que “estem d’acord” amb la campanya, però “cal tenir en compte la idiosincràsia de cada poble i cada cavalcada”. Des de l’Ajuntament s’han limitat a apuntar que “no és una qüestió de racisme ni de masclisme, ja que hi pot participar tothom que sigui major de 16 anys, el problema és que no demanen per participar persones negres”. L’Ajuntament sí que s’ha adherit a la campanya i, en una nota de premsa, s’ha compromès en quatre punts.

  1. El mes de març de 2019 fer sessions de debat i formació adreçades a personal del consistori, membres de la comissió de Reis i professionals del sector educatiu i jornades obertes al conjunt de la ciutadania per a treballar i sensibilitzar sobre la problemàtica del racisme i la convivència.

  2. Buscar persones residents a Centelles que vulguin participar a la comitiva reial i permetin solucionar la problemàtica d’haver de pintar el Rei i que aquesta sigui total implicant-se en la comissió els dies previs a la cavalcada i garantint no només un acte simbòlic sinó que la cavalcada reflecteixi la diversitat cultural i social que vivim actualment.

  3. Animar persones d’altres col·lectius que actualment no estan implicades a la cavalcada, a participar-hi i que per tant l’element de participació també transmeti els valors de convivència i de treball d’elements tan preocupants com el del racisme.

  4. Estendre el treball contra el racisme a altres àrees de l’Ajuntament i a tots els serveis d’atenció a la ciutadania.

Segons expliquen des de la Comissió de Reis, “tenim un sistema participatiu i democràtic on es comença com a patge, i passats entre 10 i 15 anys qui ho vol pot optar a fer el personatge de rei”. Davant d’això, Sey creu que “s’ha de prioritzar” i que “hi ha tradicions que amb els anys s’han de canviar”.

De moment, ciutats com Girona i Reus s’han adherit a la campanya i aquest any no embetumaran el rei Baltasar. Ara per ara, a Osona només s’ha conegut el cas de Prats de Lluçanès, convertit, de fet, en primer poble de Catalunya que es va adherir públicament a la campanya #BaltasarDeVeritat.

EL 9 NOU ha pogut saber que, d’una manera més discreta, alguna comissió de Reis ja ha acordat deixar de pintar el rei negre i en d’altres ho han intentat però no s’ha trobat el perfil adequat entre els veïns del mateix poble. En algunes de les grans cavalcades de la comarca sí que ja s’ha convertit en una pràctica habitual, en especial a partir de la primera dècada d’aquest segle XXI. Els pioners van ser la comissió de Sant Quirze l’any 1998 i en el cas de Torelló s’hi van afegir el 2001. Marià Vilaseca, que llavors formava part de la comissió de Torelló quan es va fer el canvi, recorda que en aquella època també hi van incorporar dones.

A la cavalcada de Vic, que enguany celebra el 75è aniversari, es va començar a no embetumar el rei Baltasar a partir del 2007. Aquell any, a ningú no li va passar desapercebut el seu immillorable aspecte, i ell mateix va declarar a EL 9 NOU haver viscut una experiència “inoblidable”.

LA PREGUNTA

Està d’acord que el salari mínim pugi 50 euros més al mes?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't