EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Camins de guerra… i de turisme

La Vall de Camprodon proposa tres rutes ludificades per descobrir el patrimoni militar de diferents etapes

L’aposta de les valls del Ripollès per un turisme familiar que interactuï amb el patrimoni cultural, històric i natural del territori és total. Fa uns dies es presentava el projecte “Anar fent”, del Met de Ribes, i un mes després ha estat el torn de la presentació de “Camins i batalles: episodis del patrimoni militar de la Vall de Camprodon”. Un projecte que va iniciar-se a finals del 2016 per la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, com a soci de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial del País d’Art i Història Transfronterer de les valls catalanes del Tec i del Ter, en el marc del Patrimc@t. Aquest projecte té un pressupost de 60.000 euros, 39.000 dels quals estan finançats per fons europeus Feder.
El projecte “Camins i batalles” vol fer visitable el patrimoni militar de la Vall de Camprodon per mitjà de rutes ludificades, relats divulgatius i elements transmèdia. Sílvia Caselles, de l’empresa Iternatura, va explicar que han aprofitat tres rutes de senderisme existents on s’hi integren elements militars de l’edat mitjana, moderna i contemporània i que contenen uns relats divulgatius amb dinàmiques d’interacció i descoberta.
El logotip del projecte és una explosió “d’un petard o de joia” amb dues persones caminant. Per jugar als tres jocs dels itineraris cal anar a la web app. Tot seguit, s’obre una carta on s’explica la història i apareixen els punts per on s’ha de caminar. En aquests check points, el joc et fa una pregunta, et proposa resoldre un trencaclosques o, senzillament, ja et dona la recompensa només per arribar-hi. Per complementar l’aplicació, es pot adquirir un mapa-guia a l’oficina de turisme de Camprodon. També s’han fet unes fotografies de 360 graus de llocs emblemàtics perquè les persones que no hagin estat a la vall “tinguin ganes de venir”.
La web app també té una connexió amb Instamaps en què, segons explicava la tècnica del projecte, Alícia Guillaumes, s’hi poden geolocalitzar tots els vestigis del patrimoni militar de cada època, ordenats en diferents blocs com, per exemple, el búnquers, els castells, els jueus durant la Segona Guerra Mundial, els hospitals dels refugiats, la residència de Juan Negrín o els accidents d’avió. El president de la Mancomunitat, Pedro Cabrero, va agrair la feina de totes les persones que han fet possible aquest projecte, inclòs l’anterior president, Xavi Juncà, i va recordar “que les fronteres són artificials i el que importen són les persones. El patrimoni militar són pedres i al darrere hi ha les persones que van patir”. El joc ja està actiu i només calen tres coses: un mòbil, ganes de caminar i de conèixer la història.

LA PREGUNTA

Aquest any 2025 serà millor que el 2024?

En aquesta enquesta han votat 178 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't