La diada de Sant Jordi es va viure d’una manera molt especial a Campdevànol. Després de més de quatre anys d’espera, els nens dels centres d’Educació Infantil i Primària de la vila, finalment, van poder estrenar la nova escola Pirineu, ubicada al carrer Puigmal, a Can Ribalaigua. Enrere queden els malsons viscuts durant aquests anys. El 28 de març de l’any 2015, l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau hi va posar la primera pedra, però les obres es van haver d’aturar en sec, només quatre mesos després, quan es va trobar una quantitat notable de fuel al subsòl. En aquests terrenys hi havia hagut una fàbrica de Comforsa, l’empresa que havia cedit el solar a l’Ajuntament.
L’escola havia d’estar llesta per al curs 2016-2017, ja que el termini d’execució era de 14 mesos i als 3,1 milions d’euros que costava el centre s’hi va haver de sumar el cost de la descontaminació –uns 800.000 euros–. La neteja del subsòl es va acabar el novembre de l’any 2017 i des de llavors s’ha treballat a contrarellotge per tenir-la a punt. La directora del centre, Marcel·la Garrido, va dir que aquest trasllat era “molt esperat, perquè feia deu anys que se’n parlava”. Un total de 248 alumnes d’Infantil i Primària podran gaudir, per fi, d’aquest nou equipament.
L’escola, que consta de dues plantes, té sis aules d’Educació Infantil i una aula de psicomotricitat a la planta baixa, juntament amb un menjador, una biblioteca, el pati i una sala polivalent molt gran que fa la funció de gimnàs, però que també té un escenari per fer-hi espectacles i que podran utilitzar les entitats del poble en horari no lectiu. A la segona planta, hi ha 12 aules de tutoria, una de plàstica, una d’informàtica, un laboratori, una aula de desdoblament i una d’idiomes.
Tant la presidenta de l’AMPA, Gisela Pulido, com la primera tinent d’alcalde, Dolors Costa, van assegurar que les classes són “més àmplies i lluminoses”. Pulido va dir que era necessari canviar d’escola perquè els nens estaven en una situació “precària”, amb aules dividides, poc insonoritzades o amb envans enmig del passadís. “Fer el trasllat a mig curs no era el més ideal i no ho volia ningú, però ho hem fet tots junts i ara els nens estan encantats”, deia. Garrido també va coincidir que era “un caos i un trasbals” fer el trasllat en aquest moment, però des del Departament d’Educació ja s’hi havia donat el vistiplau. Amb l’ajuda dels pares –el 14 i 15 d’abril es va fer el trasllat amb l’ajuda de voluntaris– i la Setmana Santa ha permès tenir-ho tot a punt per a les classes.
L’escola continua essent de dues línies i la majoria de cursos estan desdoblats. Per tant, les aules estan ocupades, però la reducció de la natalitat al municipi obre la possibilitat que quedin aules buides, i des de les tres parts implicades ja es planteja demanar l’Educació Secundària perquè els alumnes no s’hagin de desplaçar a Ripoll o a Ribes de Freser quan acabin la Primària.
Per celebrar el trasllat, dimarts a la tarda es va fer un espectacle infantil i un berenar a la sala Diagonal per culpa de la pluja. Després, a la sala polivalent es va fer l’entrega de premis del certamen literari de Sant Jordi i es va presentar el llibre de la periodista Ruth Espuny, Pirineu. 85 anys. Vivències personals d’una escola al servei del poble.
{{ comment.text }}